"Waarom ik voor Vlaams Belang heb gestemd": West-Vlamingen over hun keuze

dinsdag 28 mei 2019 - 06:54
Sofie Pattyn
Foto: VRT NWS
Bijna 1 op de 5 Vlamingen heeft gisteren gestemd voor Vlaams Belang. En voor veel Vlamingen was dat ook de eerste keer dat ze voor de uiterst rechtse partij van Tom Van Grieken kozen. VRT NWS sprak met een ondernemer uit Wevelgem en een student uit Kortrijk. Zij leggen uit wat hun beweegredenen zijn.  

Gino Craeynest is 60 jaar en woont in Wevelgem. Hij is zelfstandige software-ontwikkelaar. Hij stemt nu voor het eerst op Vlaams Belang omdat hij verandering wil. 

"Ik heb zonder nadenken meteen Vlaams Belang gekozen", legt Craeynest uit. "Ik heb eerst de stemtest gedaan en ik kwam tweemaal bij Vlaams Belang uit. Ik stemde vroeger Open VLD, maar die partij staat mij niet meer aan. Dan ben ik naar N-VA overgestapt en de grens tussen N-VA en Vlaams Belang is voor mij minimaal. Er zijn veel raakpunten. Ik heb gezegd: ik ga nu Vlaams Belang proberen en zien waar we uitkomen." 

Migratie, pensioen en eerlijkheid zijn belangrijke thema's voor Craeynest. "Bij de traditionele partijen draait het volgens mij alleen om postjes verdelen, de graaicultuur en ons-kent-ons. Je ziet overal altijd dezelfde gezichten, het zijn mediageile figuren. Als ze niet dagelijks op tv komen, voelen ze zich slecht. Voor mij is een politicus geen mediafiguur."

"Ik vind het jammer dat N-VA en Vlaams Belang geen meerderheid halen in Vlaanderen. Het zijn voor een stuk communicerende vaten. Open VLD, SP.A, CD&V, ze verliezen allemaal en dat gaat naar Vlaams Belang. Vlaanderen is rechts. N-VA is en blijft voor mij dé partij, maar ik ben enigszins ontgoocheld na het woordje "paljas", dat was er voor mij over (N-VA-voorzitter Bart De Wever haalde vorige week met deze term uit naar Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, red.). Zijn verontschuldigingen heb ik niet gehoord, misschien had mij dat kunnen beïnvloeden, maar ik vrees ervoor." 

Bij de traditionele partijen draait het volgens mij alleen om postjes verdelen, de graaicultuur en ons-kent-ons. 

Gino Craeynest

Student Albert Lafosse (21) zegt dat het Vlaams Belang veel succes heeft bij jongeren. "Ik heb de indruk dat er onder jonge mensen meer en meer sympathie is voor Vlaams Belang. De partij was ook heel aanwezig op sociale media. Jonge mensen gaan zich daar meer informeren dan dat ze bijvoorbeeld de kranten lezen, dus da’s een slimme zet van Vlaams Belang."

Lafosse stemde om verschillende redenen voor Vlaams Belang. Hij wil dat criminaliteit harder wordt aangepakt en dat de pensioenen omhoog gaan. Maar hij vindt vooral dat de traditionele partijen geen alternatief bieden. "Vlaams Belang mengt zich echt onder de mensen. Ze luisteren naar het volk en zoeken constructieve oplossingen voor de problemen die er zijn. De traditionele partijen beloven veel, maar hebben weinig positieve verandering gebracht. Mensen raken gefrustreerd en daar heeft VB ook veel proteststemmen uit gehaald."Als dj wijst hij erop dat hij niet tegen een multiculturele samenleving is. "Maar alleen als iedereen zijn steentje bijdraagt. In het uitgaansleven vind ik het heel leuk dat verschillende culturen zich met elkaar mengen, maar dat moet op de juiste manier geïntegreerd worden in onze Belgische samenleving."

De klimaatacties van de voorbije maanden noemt Lafosse een hype. "Het leek soms meer te draaien om niet naar school gaan. Maar zolang een partij als Groen geen constructief en degelijk plan kan voorleggen voor het klimaat, gaat ze geen stemmen winnen."

Deze getuigen hebben gereageerd op een oproep van VRT NWS.  Er hebben zich ook vrouwen gemeld, maar niemand van hen wilde voor de camera reageren

Vlaams Belang luistert naar het volk en zoekt constructieve oplossingen voor de problemen die er zijn.

Albert Lafosse

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!