"Ik blijf als kapitein niet aan de kade staan."

vrijdag 30 november 2018 - 07:52
Bart Segers
Bart Tommelein, Oostende, Burgemeester
Bart Tommelein (Open VLD) wordt in januari dan toch al burgemeester van Oostende. Hij zal eind december stoppen als Vlaams viceminister-president en minister van Financiën, Begroting en Energie. "Een verscheurende keuze, maar de uitdagingen in mijn stad zijn groot. Oostende roept. Ik wil samen met mijn team meteen op volle kracht uit de startblokken schieten", zegt Tommelein.

De regering-Bourgeois moet dus in het zicht van de finish nog op zoek naar een nieuwe minister. Tommelein keert terug op zijn eerdere beslissing. Eerst had de Open VLD'er aangekondigd dat hij zijn mandaat als Vlaams minister zou uitdoen en dat hij in de periode tussen januari 2019 en de verkiezingen van 26 mei 2019 enkel titelvoerend burgemeester van Oostende zou zijn.

"Ik was echt van plan mijn mandaat als viceminister-president in de Vlaamse regering uit te doen, zoals ik ook had aangekondigd. Maar Oostende roept, alsmaar luider. De uitdagingen voor mijn stad zijn groot. Ik voel aan dat ik er best van bij het begin bij ben. Zo kunnen we als team samen op volle kracht uit de startblokken schieten", zo legt Tommelein zijn beslissing uit.

"Verscheurende keuze"

"Ik vergelijk het met een boot die we gemaakt hebben en te water laten. De bemanning stapt in de boot en de kapitein wacht op de kade, hij moet zeggen, "ik kom achterna". Dat voelde niet goed aan", zegt Tommelein. Hij spreekt zelf van een "verscheurende keuze". "Je hebt spijt om het oude te verlaten, maar je kijkt echt wel uit naar het nieuwe. Oostende heeft heel veel uitdagingen, het team moet uit volle kracht kunnen starten, en ik had het gevoel dat ik niet afwezig mocht blijven."

Wie Tommelein zal vervangen in de Vlaamse regering is nog onduidelijk. Het is aan  Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten om die knoop door te hakken.

Ik vergelijk het met een boot die we gemaakt hebben en te water laten. De bemanning stapt in de boot en de kapitein wacht op de kade, hij moet zeggen, "ik kom achterna". Dat voelde niet goed aan.

Bart Tommelein, toekomstig burgemeester Oostende

Bourgeois betreurt vertrek Tommelein

Vlaams minister-president Geert Bourgeois betreurt het vertrek van viceminister-president en minister van Financiën, Begroting en Energie Bart Tommelein uit de Vlaamse regering. "We hebben 2,5 jaar goed en hard samengewerkt", zegt Bourgeois in een eerste reactie. "Ik hoop dat mevrouw Rutten een goede vervanger zal aanduiden, want er ligt nog veel werk op de plank."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!