Brugse koetsiers moeten zich geen zorgen maken

maandag 27 mei 2019 - 17:26
Tom Van Gijsegem
Foto: Radio 2 West-Vlaanderen
De stad Brugge is niet van plan om paard en koets in de binnenstad te verbieden. Eerder deed Gent dat wel. Daar zijn de rondritten vanaf volgend jaar verboden, onder meer omdat ze dieronvriendelijk zouden zijn.

Het Gentse nieuws veroorzaakte ophef in Brugge. Maar burgemeester Dirk De fauw stelde de Brugse koetsiers en de toeristen vandaag gerust. "Lang geleden is er een duidelijk reglement met Gaia besproken, waardoor het welzijn van de paarden is verzekerd. Daarom zeggen we heel duidelijk dat er geen haar op ons hoofd aan denkt om dat te verbieden zoals in Gent. Integendeel, wij vinden het een mooie toeristische attractie. Het past ook om op deze manier de historische stad Brugge te bezoeken.

Brugs erfgoed

In Brugge rijden er al 150 jaar koetsen met paarden. Zo'n 300.000 toeristen per jaar maken een ritje. Daarvoor zijn er 82 paarden en 69 koetsiers. Een paard werkt 8 uur per dag en rust dan minstens 48 uur.

Paarden zijn werkers

Koetsier Vincent Stael zegt dat "werken" voor een paard net goed is. "Een paard heeft het net als mensen nodig om te werken, ze worden daar gelukkig van. Ze blijven er ook gezond door. Wij verzorgen het paard natuurlijk zeer goed en laten de dieren voldoende rusten."

Is een stad niet te druk?

Vincent Stael vindt dat een paard met koets past in een drukke stad. "In de stad worden onze paarden geconfronteerd met mensen, verkeer, muziek, ... Ze kunnen daar rustig mee om, omdat ze het gewoon zijn. Een paard is ook een heel sociaal dier zegt hij. "Het krijgt graag aandacht. In Brugge aaien veel kinderen het paard en zien ze ook veel andere paarden. Het is ook goed dat kinderen in een stad geconfronteerd worden met dieren. Ik zie elke dag blije gezichten."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!