Brandweer Groot-Kortrijk gaat staken

dinsdag 28 mei 2019 - 16:12
Michaël Janart
Het personeel van de brandweerzone Fluvia - die het zuidwesten van de provincie bedient - is het gebrek aan personeel en middelen beu. Ze hebben een stakingsaanzegging ingediend. Tijdens de staking zullen ze enkel dringende tussenkomsten doen.

De brandweer van de zone Fluvia gaat staken. Dat betekent niet dat er niet geblust zal worden als er brand uit breekt. Het personeel zal gewoon geen extra taken uitvoeren. De personeelsleden van de brandweerzone leggen het werk neer omdat ze het tekort aan personeel beu zijn. Er zijn onvoldoende beroeps- en vrijwillige brandweermensen. Ze willen ook dat er orde op zaken wordt gesteld binnen de zone. Mathieu Godefroidt van de socialistische vakbond ACOD: "De burgemeesters van de zone moeten dringend inzien dat er problemen zijn en met geld over de brug komen. Maar er is meer aan de hand. Soms kunnen de brandweerlui niet buitenrijden, soms pas te laat of met onvoldoende personeel in de wagens. Er zijn problemen met de keuringen en met de kledij. Het gaat om een combinatie van wanbeleid en tekort aan financiering." 

Voorzitter vraagt geduld 

Francis Benoit, burgemeester van Kuurne en voorzitter van Fluvia, is zich bewust van de problemen, maar vraagt begrip. De problemen worden aangepakt, maar er zijn veel gemeenten die hun zegje moeten doen, dus dat gaat niet van vandaag op morgen. "Er is inderdaad al lang onrust, maar er is al veel veranderd. Dit jaar was er  bijvoorbeeld een groot probleem met de ambulances, maar er komen dit jaar nog vijf nieuwe ambulances bij. We hebben ook 500 mensen nieuwe werkkledij bezorgd. Ook over de manier waarop alles binnen de zone georganiseerd is, wordt nagedacht. Maar we zijn met veel partners, elk met hun eigen wensen en het vraagt tijd om dat allemaal op punt te stellen." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!