2 vredesvrouwen in West-Vlaanderen!

donderdag 13 december 2018 - 16:21
Florence Depauw
Hilde Naessens uit Oostkamp is één van de 21 nieuwe vredesvrouwen! Ze werd vanmorgen gehuldigd in de Senaat in Brussel. Om de twee jaar kiest de vrouwenraad 21 vrouwen uit, die zich inzetten voor vrede en vrouwenrechten.

Hilde Naessens kreeg de titel omdat ze een vredesbeweging in Brugge heeft opgericht: "Vredesactie". Ze verzet zich vooral tegen het gebruik van wapens, omdat vrouwen daar volgens haar het grootste slachtoffer van zijn in oorlogstijden. Dat zij één van de 21 vredesvrouwen is, kwam voor Hilde héél erg onverwacht.

Van de cel naar de Senaat

"Het is een heel mooi, maar ook grappig moment", zegt Hilde. "Want 14 dagen geleden was ik met "Vredesactie" aan het protesteren tegen de ETA-conferentie, waar men het met wapenlobbyisten en bedrijven over "killerrobots" en autonome wapens had. Toen werd ik opgepakt en heb ik, samen met andere actievoerders, 8 uur in een koude politiecel gezeten. En vandaag word ik dan omwille van dergelijke activiteiten gehuldigd. Dat is een geweldige opsteker voor mij."

Kortrijkse vredesvrouw

Ook Nathalie Eggermont uit Kortrijk is één van de nieuwe vredesvrouwen. Zij zet zich vooral vanuit het thema "klimaatverandering" in voor vrouwen en minderheden.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!