Verkeersproblemen in Brussel door protest gele hesjes

vrijdag 30 november 2018 - 12:29
Bart Decoster
In Brussel is er grote verkeershinder als gevolg van acties van de gele hesjes.  Een groep van een 70-tal mensen blokkeert het kruispunt van de Wetstraat ter hoogte van de Kleine Ring. In de buurt van het Zuidstation zijn een 60-tal actievoerders opgepakt.

In het centrum van Brussel betogen een 200 à 300-tal zogenoemde gele hesjes op verschillende plaatsen tegen de hoge taksen in ons land.  Het protest was eerder deze week geannuleerd. Sindsdien is er geen officiële aanvraag ingediend bij de stad Brussel, maar de aanhangers van de beweging, die voortgevloeid is uit het brandstofprotest in Frankrijk, zijn nu toch in Brussel. 

Tunnels dicht

In de buurt van het Zuidstation werden vanochtend al een 60-tal actievoerders opgepakt. Het kruispunt van de Wetstraat met de Kleine Ring is geblokkeerd door een 200-tal actievoerders. Ook elders in de Wetstraat is er protest. De Tervuren- en Jubelparktunnel richting centrum zijn afgesloten.  De Wettunnel is sinds 12 uur wel opnieuw open. En ook de Madoutunnel is intussen weer open. 

Er is een spontane betoging ontstaan. "De betogers gooien met rookbommetjes en lopen de tunnels in", zegt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit. Omwille van de veiligheid was er volgens Brussel Mobiliteit geen andere optie dan de tunnels te sluiten. De betogers hebben met nadarhekken de Kunst-Wettunnel richting Zuid geblokkeerd. 

 

Rookbom die gele rook afgeeft staat in het midden van de straat omgeven door betogers in gele hesjes

Openbaar vervoer

De protestactie van gele hesjes in Brussel veroorzaakt ook hinder voor het tram- en busverkeer. Op politiebevel is er geen tramverkeer tussen de haltes Louiza en Kruidtuin, zo meldt de MIVB op Twitter. Ook de buslijnen op het traject van de manifestatie ondervinden hinder, verduidelijkt woordvoerster An Van hamme. Het metrostation Park is niet meer toegankelijk, maar de metro zelf rijdt er wel door.

De leuzes die door de gele hesjes gescandeerd worden zijn voornamelijk tegen de Belgische regering gericht. Ook het ontslag van premier Charles Michel wordt gevraagd. Voorlopig verloopt het protest zonder geweld. De politie is aanwezig om de menigte in toom te houden. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!