Vaartkombrug in Leuven krijgt mogelijk vrouwennaam

dinsdag 28 mei 2019 - 11:27
Helena Dewelde
Foto: Stad Leuven
De Stad Leuven is aan het overwegen om de Vaartkombrug om te dopen tot de Marie Thumas-Durieuxbrug. De brug is net vernieuwd en eerder riepen al enkele geëngageerde Leuvenaars op voor meer vrouwelijke straatnamen. Een uitgelezen kans dus voor het stadsbestuur om de brug een vrouwennaam te geven. De brug zou vernoemd worden naar Marie Thumas-Durieux. De vrouw achter de voormalige conservenfabriek aan de Vaart.

Slechts 3% van de Leuvense straatnamen die verwijzen naar een persoon, zijn van een vrouw. Schepen van gelijke kansen, Lies Corneillie vindt het dan ook belangrijk om daar verandering in te brengen. “Er zijn vandaag te weinig straten naar vrouwen vernoemd, dat zou de indruk kunnen geven dat er weinig vrouwen geweest zijn die betekenis hebben gehad in onze stad of in onze geschiedenis. Dat willen wij rechtzetten door een brug te vernoemen naar Marie Thumas-Durieux. Dat was niet enkel de vrouw van meneer Thumas maar ook de bedrijfsleider van 'Marie Thumas', een conservenfabriek die we natuurlijk allemaal kennen hier in Leuven.”

Waarom Marie Thumas-Durieux?

Door te kiezen voor Marie Thumas-Durieux houdt de stad een belangrijk stuk industrieel erfgoed in leven. Edmond Thumas en zijn vrouw Marie Durieux baatte namelijk aan de Leuvense Vaart een groot bedrijf uit dat groenten in blik produceerde. Dit groeide uit tot een grote onderneming, dat in het collectieve geheugen van vele Leuvenaars staat gegrift. De fabriek in Wilsele sloot in 1977 en werd in 1980 overgenomen door de Franse conservenfabriek Bonduelle.

Eventuele bezwaren

Leuven heeft de procedure opgestart om de naam van de Vaartkombrug te veranderen naar Marie Thumas-Durieux. Na de behandeling van eventuele bezwaren zal de definitieve beslissing vallen of de brug werkelijk een naamsverandering zal ondergaan.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!