Studenten reageren na doopschandaal

dinsdag 11 december 2018 - 12:27
Yasmina El Messaoudi
De KU Leuven laat voorlopig geen dopen toe. Maar wat als dat verbod definitief wordt? Voor- en tegenstanders hebben dezelfde mening: "Afschaffen heeft geen zin".

Studenten in Leuven hebben gemengde gevoelens bij het verbod op dopen. "Als je nieuw bent in een stad, kan dat erg intimiderend overkomen. Aansluiten bij een studentenclub is dan echt fijn. Je bent niet meer alleen, doet leuke activiteiten en smeedt vriendschappen voor het leven. En die dopen horen er een beetje bij, al is het bij ons niet zo extreem." vertelt een rechtenstudente. Een jongen treedt haar bij. "Studentenclubs hebben zeker hun waarde, je voelt een verbondenheid. Maar de kunstmatige hiërarchie binnen zo'n vereniging vind ik vreemd en onnodig."

Juridisch? 

Een volledig verbod op dopen ziet eigenlijk niemand zitten. "Als je ze afschaft gebeuren ze gewoon onder de radar, en zullen er nog meer uitspattingen zijn." Bovendien is het volgens een rechtenstudente niet mogelijk. "We hebben het recht op vereniging, dat kan je niet verbieden. Bovendien wordt het alleen maar erger als het in het geniep gebeurt." Vanmiddag komen de studentenclubs samen bij rector Sels van KU Leuven om een strenger charter te tekenen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!