School pindavrij door levensgevaarlijke allergie 8-jarig meisje

donderdag 13 december 2018 - 13:40
Bart Decoster
De 8-jarige Louise zit in het derde leerjaar van basisschool De Ark in Kessel-Lo. De school van Louise wordt helemaal pindavrij gehouden omdat het meisje bij het minste contact met een pindanoot een levensgevaarlijke allergische reactie kan krijgen.

De pinda-allergie van Louise kwam plots aan het licht toen het gezin op een terrasje van een restaurant in Leuven zat. "Ze was er gewoon wat mee aan't spelen in haar handen en plots begon Louise op te zwellen", vertelt haar vader Roel. "We zijn razendsnel naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gegaan en daar wisten ze meteen te zeggen dat het om een pinda-allergie gaat. De professor die ons opvolgt weet niet wat de volgende reactie zou zijn. Het kan zijn dat haar keel opzwelt en als er dan niet snel wordt ingegrepen kan het erg gevaarlijk worden."

Noodmedicatie

Nu moet het gezin extra voorzichtig zijn. "Niet alleen het hele gezin moet hier rekening mee houden. Ook de ouders van vriendjes en vriendinnetjes hebben we moeten inlichten. Als Louise gaat spelen moet ze altijd haar medicatie bij zich hebben. Dan leren we aan die ouders hoe ze de noodmedicatie moeten toedienen", vertelt moeder Katleen. Ook de school is nu op de hoogte met de vraag aan kinderen en leerkrachten om geen pinda's of voeding met pinda's mee te brengen naar de school. 

Niet zomaar een allergie

Je hoort alsmaar vaker over allergieën maar dat heeft soms een averechts effect zegt vader Roel: "Omdat er veel allergieën zijn die minder gevaarlijk zijn denken mensen vaak 'zijn ze weer daar met hun allergieën'. Maar in dit geval gaat het niet om een beetje buikpijn, dit kan echt levensbedreigend zijn." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!