Oxfam Wereldwinkel Merchtem sluit

zondag 2 december 2018 - 17:28
Lennart Segers
Wereldwinkel kan de uitbating financieel niet meer aan, de huur is te duur en de verkoop daalt.

 

 

Eind januari 2019 sluit Oxfam Wereldwinkel aan de kerk in Merchtem de deuren. De winkel wordt al 44 jaar door vrijwilligers in Merchtem uitgebaat, maar de omzet liep terug, terwijl de huurkosten dezelfde bleven. "Het werd financieel onhoudbaar."

"Het is met spijt in het hart dat we deze beslissing moeten nemen, maar we kunnen het financieel niet langer aan", zegt voorzitter Jan Vanderstraeten van de Oxfam Wereldwinkel Merchtem. "We zijn begonnen in 1974 aan de Langensteenweg met vrijwilligers van de KSA. Daarna verhuisden we naar de Reedijk, de Kattestraat en sinds 1996 huren we het winkeltje hier op de hoek aan de kerk in Merchtem-centrum."
Hoewel de Oxfam Wereldwinkel draait op de inzet van vrijwilligers is het kostenplaatje te hoog geworden. Bestuurslid Hugo Verwimp van de Wereldwinkel: "Vroeger kregen we van de gemeente nog een subsidie van 1.000 euro per jaar. Dat werd later gehalveerd naar 500 euro per jaar en die subsidie is 5 jaar geleden afgeschaft. Onze huur bedraagt 516 euro per maand, plus gas- elektriciteits- en andere kosten. Dan kunnen we niet langer trekken. Bovendien daalt de omzet van de Wereldwinkels globaal in Vlaanderen.


Wat gaat er met de stock gebeuren? Vanderstraeten: "Er zijn nog enkele honderden flessen wijn van liefst 22 verschillende soorten. Daarnaast hebben we nog koffie, en ook artisanale producten. We gaan nu contact opnemen met andere Wereldwinkels en kijken of we via hen de voorraad kunnen verdelen." Toch zal de Wereldwinkel in Merchtem niet helemaal van de kaart verdwijnen, want de vereniging blijft wel bestaan. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!