Klimaatjongeren verbaasd over verkiezingsuitslag

maandag 27 mei 2019 - 15:15
Elke Vandijck
foto: Pieter Stockmans
De verkiezingsuitslag zorgt voor veel commotie bij de jongeren die maandenlang streden voor het klimaat. Enkele Leuvense jongeren organiseerden ook een klimaatmars op het Ladeuzeplein. De organisatoren zijn verbaasd over de verkiezingsuitslag.

Gijs, Floor en Robbe organiseerden enkele maanden geleden de klimaatmars in Leuven. Hier kwamen meer dan tienduizend jongeren betogen voor het klimaat. Het doel van de klimaatmars was om van het klimaat topprioriteit te maken. "We wilden hiermee bereiken dat de volgende regering zich echt gaat bezig houden met het klimaat. Want als ze nu geen maatregelen nemen kan dit in de toekomst verkeerd uitdraaien", zegt Gijs Bilsen.

Verbazing 

De jongeren zijn vooral verbaasd door de verkiezingsuitslag. "Mijn eerste reactie was 'oei'. Daarna kwam de teleurstelling. We hadden natuurlijk verwacht dat partijen die het klimaat als prioriteit stellen meer stemmen zouden halen", zegt Gijs. Robbe Eerdekens, medeorganisator van de klimaatmars had al een voorgevoel. "Ik had al wel een gevoel dat het Vlaams Belang veel stemmen ging halen maar zoveel had ik niet zien aankomen." Floor Devesse is net zoals haar medeorganisatoren verbaasd en teleurgesteld maar geeft de moed niet op. "Wie weet gaat deze nieuwe regering het klimaat wel serieus nemen. Het maakt op zich niet uit wie er aan de macht is. Als ze het klimaat maar op de agenda zetten."

Blijven doorzetten

De jongeren geven het nog niet op. "Moest de volgende regering aan het klimaat geen aandacht schenken, is onze taak duidelijk. We zullen blijven protesteren en acties blijven opzetten. We geven niet op", zegt Robbe.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!