Geen radijzenteelt meer in Sint-Anna-Pede

woensdag 12 december 2018 - 12:40
Kristel Smout
De vader van VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck heeft een tuinbouwbedrijf waar hij radijzen teelt. Maar papa Guy Van Droogenbroeck stopt ermee. En omdat er geen overnemer is, worden de serres van het tuinbouwbedrijf afgebroken. Zoon Michaël helpt bij de afbraak, tussen zijn radio- en televisiewerk door.

Michaël Van Droogenbroeck groeide op in Sint-Anna-Pede tussen de serres van het tuinbouwbedrijf van zijn ouders. Een bedrijf dat al generaties lang bestaat. Papa Guy nam het bedrijf over van zijn ouders. "Ik doe dit eigenlijk al 55 jaar", vertelt Guy. "Ik ben groot geworden tussen de groenten. Als kind moesten wij helpen met onkruid wieden. Mijn ouders kweekten allerlei groenten en verkochten die op de markt in Anderlecht. Toen ik in het bedrijf kwam, zijn we ons gaan specialiseren in radijzen." 

Geen overnemer

Guy vindt het jammer dat er geen overnemer is, maar hij begrijpt het wel. "De tuinbouw is aan het uitsterven", zegt Guy. "Ik ben een van de laatste tuinbouwers in de regio. Ik heb het allemaal zien veranderen. Alles is grootschalig geworden en de grond is ook enorm duur." Michaël Van Droogenbroeck heeft er nooit aan gedacht om het bedrijf over te nemen. "Ik breek daardoor wel met de familietraditie", zegt hij. "Niet alleen mijn vader was tuinbouwer, ook mijn grootvader en overgrootvader. Mijn zevenjarige zoon heeft wel groene vingers, hij loopt hier graag rond en vraagt altijd veel uitleg aan mijn vader." Maar binnenkort is het dus definitief gedaan, want de afbraak van het tuinbouwbedrijf is bijna rond. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!