Alexia verzet zich tegen modernisering van art-decolift

dinsdag 28 mei 2019 - 17:00
Jeroen Tuytten
In de Brusselse gemeente Sint-Gillis verzet een vrouw zich tegen de modernisering van haar lift. De lift stamt uit de jaren dertig. Hij is in art-decostijl gebouwd en sluit aan bij de art-deco-inrichting van het gebouw. Bij modernisering zou een deel van de typische gietijzeren versiering verloren gaan.

Alexia vertelt dat ze haar appartement net gekocht heeft omdat ze weg is van de art-decostijl van het gebouw. De lift sluit daar perfect bij aan. Hij heeft traliedeuren en gietijzeren versiering. De liftkooi is in hout met een sierlijk lampje, spiegels en zelfs een opklapbaar zitbankje.  Alexia vindt het dan ook onaanvaardbaar dat haar lift bij een modernisering zou worden 'verminkt'. De tijd dringt voor Alexia want de moderniseringswerken zijn al aan de gang. De aanpassing van de lift is voor morgen gepland. "Even heb ik eraan gedacht om mij aan de lift vast te ketenen", grapt Alexia. Ze hoopt wel dat er nog een oplossing uit de bus komt, waarbij de lift bij een modernisering toch zijn oorspronkelijke karakter behoudt. 

Bekend probleem

"Oude liften die bij modernisering vernield of verminkt worden is een bekend probleem", zegt Pierre Six van de organisatie Save Our Elevators. "Het doet zich in heel het land voor, maar vooral in Brussel. Wij zijn niet tegen de modernisering of extra beveiliging van liften, maar we gaan er niet mee akkoord dat oude liften daarom worden afgebroken. Soms gaat het om heuse museumstukken. Ze worden vervangen door aluminium standaardliften die natuurlijk veel makkelijker te onderhouden zijn. Dat aanvaarden wij niet." Pierre Six pleit dan ook voor een aanpassing van de wet

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!