Vet à Vélo: de eerste dierenarts die ter hulp schiet in zijn bakfiets

woensdag 12 december 2018 - 15:27
Instagram
Drukke tijden voor dierenarts aan huis Pieter- Jan Huyghe: hij rijdt nu zo'n twee maanden onder de naam 'Vet à Velo' met zijn bakfiets vol medisch materiaal door Antwerpen om dieren aan huis weer op de been te helpen.

Sinds hij vanmorgen in de krant verscheen en vanmiddag bij de collega's van Radio 2 Antwerpen te horen was, staat zijn telefoon roodgloeiend en is zijn mailbox ontploft. Het idee van een dierenarts die aan huis komt, spreekt duidelijk aan.

"Ik doe het nu nog maar deeltijds maar als dit idee blijft aanslaan zou ik mijn werkuren als mobiele dierenarts erg graag uitbreiden. Ik investeer best veel tijd: een standaard dierenartspraktijk kan 3 à 4 dieren per uur behandelen terwijl ik het op eentje per uur houd, maar ik doe dat met plezier. Ik zag er echt geen heil in om een eigen praktijk te beginnen, je vindt er  haast één op elke straathoek in Antwerpen."

Met zijn bakfiets vol materiaal kan Pieter-Jan eigenlijk evenveel voor katten en honden betekenen als een dierenarts in zijn praktijk. "Ik kan wel geen gezonde hondenbrokken aanbieden zoals dat in een praktijk vaak gebeurt. Dat zijn vaak zakken van acht kilo en dan zou mijn bakfiets al halfvol zitten."

Castratie op de keukentafel

Het enig waar de baasjes voor moeten zorgen is dat ze hond- of poeslief al bij de lurven hebben wanneer Pieter-Jan aanbelt. Dan zijn de dieren in kwestie vaak ook rustiger, misschien wel het grootste voordeel van aan huis te komen. Als er een operatie aan te pas komt, is het wel handig dat de dieren nog niet gevoederd zijn die dag, legt Pieter-Jan uit. Operaties? "Ja hoor, voor kleine ingrepen zoals een castratie of wondverzorging heb ik niet veel materiaal en tijd nodig, dus dat kan ik wel snel even op de keukentafel doen."

Dierenambulance?

Gevraagd naar de mogelijkheid om ook dieren in zijn bakfiets te vervoeren wanneer ze bijvoorbeeld dringend meer zorgen nodig hebben, is Pieter-Jan duidelijk: "Op zich is het een goed idee om een dierenambulance per fiets te organiseren, maar dat is momenteel praktisch echt niet mogelijk. Mijn bak zit stampvol medisch materiaal. Om daar  dan nog een hond of kat bij te proppen, dat zou onverantwoord zijn. 

Ik ben wél al eens opgeroepen om op verplaatsing een hondje te verzorgen. Het beestje had hoogstwaarschijnlijk zijn teen gebroken nadat het was vastgeraakt in de roltrap van het centraal station. Zijn baasje heeft dan gegoogeld of iemand eerste hulp kon komen verstrekken en is zo bij mij uitgekomen. Ik heb het pijnlijke pootje dan ter plekke verzorgd. Later ben ik 'm uiteraard nog eens gaan opzoeken om te kijken of alles goed genezen was."

Meer info op www.vetavelo.be

Een blije klant

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!