De bosmierspringspin schopt het tot Europese spin van het jaar 2019

donderdag 13 december 2018 - 12:12
Pierre Oger
Als het eruit ziet als een mier, wandelt als een mier en zich gedraagt als een mier, dan kán het ook een spin zijn. Dat bewijst uw nieuwe favoriete geleedpotige: de bosmierspringspin.

Zoals je uit de naam kan afleiden gaat het hier om een springspin die erg overtuigend een bosmier nabootst. Deze spin doet dit enkel om zichzelf te beschermen. Mieren zijn immers erg agressief en hebben daardoor veel minder natuurlijke vijanden dan spinnen. Door een mier te imiteren, verkleint de bosmierspringspin dus aanzienlijk de kans dat ze wordt opgepeuzeld door vogels of wespen.

Bosmierspringspinnen líjken met hun smalle taille niet alleen op mieren, ze gedragen zich ook als hen. Zo lopen ze op een 'mierachtige' manier en gebruiken ze daar maar zes poten voor. Hun voorste potenpaar houden ze in de lucht waardoor die erg op de antennes van een mier gelijken. Knap staaltje mimicry!

 De bosmierspringspin werd verkozen door 83 spinnendeskundigen uit 26 Europese landen en mag een heel jaar met haar prestigieuze titel pronken.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!