West-Vlaams met Chris Dusauchoit: "pernukkel"

donderdag 23 mei 2019 - 08:29
Chris Dusauchoit in de studio van Radio 2
West-Vlaanderen staat bekend als varkensprovincie, maar koeien zijn hier ook meer dan welkom! In Wervik heetten we deze week zelfs het kleinste kalfje van België welkom. Amper 40 centimeter hoog. Een klein "pernukkeltje" dus, zoals Chris Dusauchoit het kalfje noemt. Het kalfje heet in het echt gewoon Miranda.

Miranda is een naam die bedacht is door Shakespeare en het betekent "de bewonderenswaardige". Het is een passende naam, want het is dan ook een prachtig en schattig ding. We hebben er een dito woord voor in het West-Vlaams en dat is "pernukkel". Mijn vrouw ontroert me telkens weer als ik haar meerdere keren per dag hoor zeggen: "Oh, me lief klein pernukkeltje ‘k sien toch zo toppezot van joen".

"Pernukkel" zeggen we tegen een klein kind, iets sneller misschien tegen een jongen dan tegen een meisje. Je kunt trouwens ook "pernuttel" zeggen en zelfs "pernut". En het geweldige aan het West-Vlaams is dat je kleine lieve woordjes zoals "pernut" nog kleiner kunt maken dan ze al zijn. Je kunt tegen Miranda, het kleine kalfje perfect zeggen: "mo me klein pernutje toch!"

"Pruttelen"

Maar er bestaat ook een werkwoord "pernuttelen" of "pernukkelen" en dat heeft niets met klein zijn te maken. "Pernuttelen" is verwant aan een ander West-Vlaams woord "pruttelen". Ik bedoel dan niet de spaghettisaus die op het vuur staat, maar in de betekenis : "je moet azo nie pruttelen", je moet zo niet zagen en mopperen. Vandaar dat een "pernut" of een "pernutte" een scheldwoord is voor een truttige vrouw, eentje die niet kan ophouden met zagen.

Het is dus een beetje verwarrend, want een "pernut" kan dus een klein schattig ding zijn zoals Miranda het kalfje maar ook een groot vervelend mens.

Het West-Vlaamse "pernukkel"
Chris en Jens in Start je dag op Radio 2 West-Vlaanderen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!