Geen rietjes meer aan zee?

maandag 2 juli 2018 - 09:55
Als het van staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLd) afhangt worden er deze zomer geen plastic bekertjes of rietjes geserveerd in de beach clubs aan de kust.

In de Noordzee drijven bijna 4000 stukken plastic afval per vierkante meter. Dat afval is heel gevaarlijk voor dieren, zij kunnen erin stikken of verstrengeld raken. En het plastic schaadt ook het natuurlijke ecosysteem van onze zee.

Daarom moeten we er allemaal samen voor zorgen dat er minder plastic in de zee terecht komt.” zegt staatssecretaris De Backer.

Staatssecretaris Philippe De Backer

De staatssecretaris wil met strandclubs een deal afsluiten zodat ze deze zomer zo min mogelijk plastic bekertjes of rietjes serveren. 

Voorlopig gaat het enkel om een voorstel, concrete afspraken zijn er nog niet gemaakt. Maar veel strandclubs nemen nu zelf al initiatieven om het strand schoon te houden.

Kim Debrie en staatssecretaris Debacker

En ook de kustgemeenten springen op de kar. Zo organiseert Knokke al een actie “Take 3 for the Sea” en moedigen ze iedereen aan om minstens drie afvalitems van het strand te ruimen en in de vuilbak te werpen.

Opruimen dat strand!

Deze zomer worden er ook verschillende strandopruimacties georganiseerd. Zo vindt er in het weekend van 7 en 8 juli een strandopruimingsactie plaats in Nieuwpoort en De Panne.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!