Kunstgieterij uit Oostakker mag standbeeld Claude François restaureren

dinsdag 11 december 2018 - 16:07
Thomas Van den Hoof
foto: actu.fr
Bronsgieterij De Clercq-Ginsberg uit Oostakker kreeg de opdracht om het levensgrote standbeeld van de Franse zanger te restaureren. De artiest overleed 40 jaar geleden.

Het meer dan levensgrote standbeeld siert al 40 jaar het graf van de zanger in het plaatsje Dannemois, in het Franse departement Essonne. "Maar het verloor in de loop der jaren zijn oorspronkelijke kleur", legt Jimmy de Clercq van de Bronsgieterij uit. "Mensen hebben blijkbaar ook de gewoonte om muntjes in de kraag van het beeld te leggen. Maar die zorgen voor roestplekken op de rug van het beeld. Dat moet ook weggewerkt worden."

Jimmy weet niet hoe ze bij hem en zijn vennoot zijn terechtgekomen. "Er zijn maar weinig ateliers die zich met de restauratie van bronzen beelden bezighouden. Wellicht zijn ze na een zoektocht op google bij ons terechtgekomen (lacht)." Maar hij ziet de klus wel volop zitten. "Het beeld is er in het algemeen goed aan toe. Het heeft bijvoorbeeld niet geleden onder vandalisme. En de liedjes van Claude François, dat is natuurlijk nostalgie hé." Na de restauratie keert het beeld terug naar Frankrijk.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!