Konijnenasiel overvol: 5 aanvragen per dag in Geraardsbergen

maandag 15 april 2019 - 08:29
Niki Vandriessche
konijnen
Foto: Het Knaagtandje
Het knaagdierenasiel 'Het Knaagtandje' in Geraardsbergen heeft plaats voor twintig konijnen. Tijdens de paasvakantie worden dagelijks vijf ongewenste konijnen aangeboden. "De meest voorkomende reden is dat kinderen er niet meer naar om kijken", vertelt Dorinda van het asiel aan Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Konijnen- en knaagdierenopvang 'Het Knaagtandje' in Geraardsbergen vangt dag in dag uit twintig konijnen op. Dat betekent ook meteen een overvolle opvang, want meer plaats is er niet. Al die konijnen zijn konijnen in nood en op zoek naar een thuis. "Sinds dit jaar is er echt een grote stijging van mensen die hun konijnen willen wegdoen. We krijgen zeker 5 aanvragen per dag en er staan nu al 100 konijnen op de wachtlijst", vertelt Dorinda van 'Het Knaagtandje'. In de opvang kan je ook tijdelijk terecht met je knaagdier als je op vakantie bent. "Dus daardoor zitten we in verlofperiodes nog voller," klinkt het. De wachtlijst brengt ook een nadeel met zich mee: "Vaak willen mensen niet wachten. Wat er dan met het konijn gebeurt weten we natuurlijk niet."

Acties van dierenwinkels 

Volgens Dorinda ligt de schuld deels bij de dierenwinkels: "In periodes als de paasvakantie zijn er vaak speciale acties voor konijnen of andere knaagdieren. De mensen denken niet na en kopen er eentje. Twee à drie weken later krijgen we dan een mailtje of we het diertje kunnen overnemen." Bijna dagelijks komen er zo mails binnen bij de konijnenopvang. De meest voorkomende reden is dat kinderen er niet meer naar om kijken. Ze zijn de konijnen beu zijn.  

Twee konijnen in huis

Er kan maar een nieuw konijn of knaagdier toegelaten worden in de opvang als er eentje weggaat. De 'nieuwe ouders' worden gescreend en moeten er meteen twee in huis nemen. "We zoeken een goede thuis. We vinden het belangrijk dat de konijnen voldoende plaats hebben. Ze moeten kunnen bewegen. En we plaatsen ze nooit alleen omdat het vanuit de natuur groepsdieren zijn", vertelt Dorinda. Potentiële nieuwe eigenaars krijgen dan een gecastreerde rammelaar (mannelijk konijn) en een voedster (vrouwelijk konijn) in huis voor een klein bedrag. "We castreren ze omdat ze anders kweken als konijnen."

 

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!