KIES19: Oost-Vlaanderen politiek meest gekleurd van alle provincies

maandag 27 mei 2019 - 10:22
Tom De Decker
Als je de kaartjes van Vlaanderen bekijkt met telkens de grootste partij dan valt Oost-Vlaanderen op door zijn veelkleurigheid. Zeker als we de uitslag voor de Kamer bekijken. Voor de Vlaamse verkiezingen is de veelkleurigheid minder uitgesproken en houdt vooral CD&V wat meer gemeenten in handen.

Voor de Kamer ziet Vlaanderen er uit als een zee waar N-VA de grootste is, met in Limburg en West-Vlaanderen ook CD&V-vlekken en in West-Vlaanderen ook Vlaams-Belangregio's.

De blauwe provincie

En dan heb je Oost-Vlaanderen. Daar valt de grote blauwe regio in het zuiden van de provincie op, de streek van Alexander en Herman De Croo natuurlijk. Maar niet alleen in de Vlaamse Ardennen zijn ze de grootste. De blauwe vlek breidt via Gavere, Oosterzele en Merelbeke uit tot aan Gent, en via Lochristi, Lokeren en Moerbeke kan je zelf spreken van een blauwe band in het midden van de provincie. 

Oost-Vlaanderen heeft zelfs nog een kanton waar SP.A de grootste is. Ronse kleurt rood. En dat is echt wel een uitzondering, want in heel Vlaanderen zijn er maar 5 rode vlekjes te bespeuren.

De oranje-gele provincie

Schiet er eigenlijk nog iets over van de oude CD&V-dominantie? Niet zo veel. Enkel in Aalter, thuisbasis van Pieter De Crem, en Sint Laureins zijn ze de grootste.

Naast de blauwe regio heb je ook een Vlaams Belangregio in de provincie die grosso modo samenvalt met de Denderstreek van Geraadsbergen over Ninove en Dendermonde tot in Hamme is het Vlaams Belang de grootste en het heeft ook Eeklo en 4 gemeenten in het noorden binnengehaald.

N-VA heeft dan weer het Waasland kunnen behouden en een deel van het Meetjesland met uitlopers naar Deinze, Sint-Martens-Latem en De Pinte

En om de veelkleurigheid compleet te maken kleurt Gent als enige gemeente in Vlaanderen Groen.    
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!