Vera is 101

dinsdag 20 maart 2018 - 07:01
Vera Lynn
De beroemdste Engelse zangeres Vera Lynn sluit de winter af met haar 101ste verjaardag.

7 jaar was Vera Lynn toen ze voor het eerst op een podium stond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg ze grote bekendheid door haar eigen radioprogramma 'Sincerely Yours', waarin ze boodschappen doorgaf aan Britse militairen en verzoeknummers zong. Ook trad ze op locatie op voor soldaten. Op gevaar voor eigen leven reisde ze naar Egypte, India en Birma om de Britse troepen te entertainen en een hart onder de riem te steken.

Haar inzet tijdens de tweede wereldoorlog leverde haar de bijnaam 'The Forces' Sweetheart' op. Het liedje "We'll meet again", dat ze in 1939 opnam, was een opsteker voor de vele geliefden die door de oorlog van elkaar gescheiden waren. 
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vertegenwoordigde Vera Lynn "thuis". "Als jij zingt, lijkt Engeland ineens niet zo ver meer", zei een soldaat haar ooit. 

Haar andere klassieker uit die oorlogsperiode is "The white cliffs of Dover".

Titels 

In 1975 krijgt Vera Lynn de eervolle titel "Dame Commander of the Order of the British Empire".
Tien jaar later werd ze "Commandeurs in de Orde van Oranje-Nassau". In 2016 treed ze toe tot de ridderorde "Order of the Companions of Honour" van het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest. 
In 2009 krijgt ze de "Women of the Year's Lifetime Achievement Award".

Borstkanker

Nadat ze genezen was van borstkanker, richtte ze in 1976 'The Vera Lynn Charity Breast Cancer Research Trust' op. 

101

De kans is groot dat Dame Vera Lynn vandaag haar verjaardag viert met een kopje thee tijdens een oerdegelijk afternoon tea party.
Gelukkige verjaardag Vera!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!