Barbara Dex Award

woensdag 9 mei 2018 - 07:01
Barbara Dex Award
Op het Eurovisiesongfestival krijgen mooie liedjes niet altijd de waardering die ze verdienen. Soms gaat de aandacht eerder naar de act en vooral de kledij.

In 1993 stond de 19-jarige Barbara Dex met het liedje "Iemand als jij" op het podium van het Eurovisiesongfestival in Ierland. Ze ging naar huis met de laatste plaats. Daarna was haar kleed het gespreksthema bij uitstek.
Barbara, die studente mode was, had haar eigen jurk ontworpen. En niet iedereen was daar lovend over. Later was Barbara Dex te gast in de televisieshow van de Nederlander Paul De Leeuw. Ze hebben samen "Iemand als jij" gezongen, waarbij Paul haar kleed droeg. De jurk is daar niet ongeschonden uitgekomen.
 

Barbara Dex Award

In 1997 heeft de Nederlandse website eurovisionfanhouse.com de Barbara Dex Award in het leven geroepen. Deze trofee gaat jaarlijks naar de slechtst geklede deelnemer van het Songfestival. 
Vorig jaar nam songfestival.be de organisatie over. 

De eerste laureate van de Barbara Dex Award was in 1997 Debbie Scerri uit Malta.

 

69

Van de 21 winnaars van de Barbara Dex Award hebben er 7 de finale van het Eurovisiesongfestival niet gehaald. De finalisten belanden meestal in de rechtse kolom van de rangschikking.
In 2007 behaalde Verka Serduchka de tweede plaats voor Oekraïne. Tijdens het optreden in Helsinki droeg deze travestiet een zilverkleurig kostuum met een joekel van een ster op zijn hoofd.
Op zijn rug stond het getal 69, een duidelijke verwijzing naar een hoofdstuk uit de Kamasutra.

Nathalie Sorce

Ook België viel 1 keer in de prijzen. Nathalie Sorce mocht in 2000 met de Barbara Dex Award naar huis. Zij behaalde voor ons land de 24ste én laatste plaats. Dat had waarschijnlijk ook te maken met de niet-toonvaste vertolking van het liedje "Envie de vivre".

Trijntje Oosterhuis

In 2015 werd de BDA-hoofdvogel afgeschoten door Nederland. Trijntje Oosterhuis repeteerde in een zwart outfit met een naveldiep decolleté. Dat werd voor de halve finale vervangen door een iets minder onthullende jumpsuit. Ondanks deze aanpassing heeft Trijntje de finale niet gehaald.
De regisseur was toen onze landgenoot Hans Pannecoucke. Dit jaar zal hij ook de act van Sennek regisseren.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!