Wildcrossers opgepakt in Limburgse natuurgebieden

donderdag 13 december 2018 - 17:03
Fabrizio Simone
Foto: Pixabay
Het actieplan om het wildcrossen aan banden te leggen in Limburgse natuurgebieden werpt zijn vruchten af. Het afgelopen jaar zijn er 8 wildcrossers betrapt. Ze zorgen voor overlast en beschadigen het milieu.

De controles op wildcrossen zijn in het voorjaar van dit jaar gestart. Het actieplan is tot stand gekomen door het Parket Limburg, de lokale politiezones en de Natuurinspectie om het wildcrossen aan te pakken. Het gaat om Enduromotorfietsen, quads en all-terrain voertuigen die overlast veroorzaken en schade toebrengen in bossen en op terreinen.

Nieuwe hulpmiddelen

Stoptekens en bevoegde personen werden in het verleden regelmatig genegeerd om aan controle te ontsnappen. Door gebruik te maken van nieuwe hulpmiddelen heeft de politie dit jaar 8 wildcrossers kunnen vatten. Overtreders komen in een soort trechter terecht waardoor ontsnappen niet meer mogelijk is. Alle motorvoertuigen werden in beslag genomen. Twee wildcrossers waren al gekend bij de politie voor gelijkaardige feiten.

Wildcrossen in de uitgestrekte Limburgse natuur blijkt nog steeds erg populair. Ook extreme plaatsen, zoals de top van een mijnterril of een militair domein, worden niet gemeden.

Van boete tot celstraf

Er staan strenge straffen op wildcrossen. “Ze riskeren een geldboete van minstens 800 euro”, zegt Jeroen Swijsen van het Parket. “Dat kan in combinatie met een gevangenisstraf van 1 maand tot 2 jaar. Mensen moeten zich ook realiseren dat het motorvoertuig in beslag genomen en verbeurd verklaard kan worden.”

Ook in het nieuwe jaar zullen in de Limburgse Hoge en Lage Kempen onaangekondigde controles plaatsvinden.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!