Politiestaking: “Wij zijn niet gelukkig”

donderdag 13 december 2018 - 12:08
Fabrizio Simone
Foto: Radio 2
Drie van de vier politievakbonden staken vandaag en morgen. Aan het politiekantoor in Genk, van politiezone CARMA, staat een stakingspost. De agenten daar zijn niet gelukkig. “Wij zijn ontevreden. Onze rechten worden afgebouwd”, zegt een agent.

Het ongenoegen bij het politiepersoneel zit hoog. De inzet van de staking is niet nieuw en is het gevolg van een debat die de vakbonden al een jaar voeren. Het gaat over het statuut van de politie, het pensioen, het gebrek aan personeel en het geweld tegen de politie. “Steeds meer agenten op het veld hebben het gevoel dat er geen respect meer is voor het uniform”, zegt Carlo Medo van politievakbond NSPV. “Wij pleiten al een aantal jaar voor wetten om mensen die een uniformfunctie hebben in bescherming te nemen. Dat klinkt misschien erg melig, maar zij zijn de dienaars van de maatschappij.”

Ontevredenheid

Er zijn een aantal stakingsposten in heel het land, ook in Genk. “De huidige regering zit constant ons statuut aan te vallen”, zegt een agent. “Alle verworven rechten uit het verleden worden afgebouwd.”

“Er is algemene ontevredenheid”, zegt een andere agent. “De pensioenleeftijd wordt verhoogd, de ziekteregeling aangepast en de bevolking wordt agressiever tegen agenten. Hoe zou je zelf zijn? De overheid reageert hier te laks op.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!