Lydia Peeters vervangt Tommelein als Vlaams minister

vrijdag 30 november 2018 - 11:20
Foto: VRT NWS
Vlaams Parlementslid Lydia Peeters vervangt Bart Tommelein in de Vlaamse regering als minister van Begroting en Energie. Dat heeft Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten bekendgemaakt op een persconferentie.

Lydia Peeters is momenteel burgemeester van de Limburgse gemeente Dilsen-Stokkem. De Open VLD was daar na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober opnieuw de grootste partij en dus kon burgemeester Lydia Peeters zich opmaken voor een vierde ambtstermijn als burgemeester.

Vanaf januari minister

Maar ze wordt vanaf januari dus minister in de Vlaamse regering ter vervanging van Bart Tommelein die burgemeester wordt van Oostende en gisteren besliste om de sjerp meteen op te nemen.

Peeters zit sinds 2009 in het Vlaams Parlement en is sinds 2001 ook burgemeester van Dilsen-Stokkem. De voorbije jaren was ze in het Vlaams Parlement onder meer actief rond het dossier van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, ook bekend als de betonstop.

Gelijke vertegenwoordiging man-vrouw

Open VLD kiest dus voor een vrouw als vervanger voor minister Tommelein, de liberalen willen zich dan ook profileren op het punt van gelijke vertegenwoordiging man-vrouw. Bovendien is Lydia Peeters een Limburgse, niet onbelangrijk in het licht van de Vlaamse verkiezingen van volgend jaar.

"Limburgse warmte en vriendelijkheid"

Collega-minister Hilde Crevits (CD&V) noemt Lydia Peeters via Twitter alvast welkom in de Vlaamse regering en kijkt naar eigen zeggen uit naar de "Limburgse warmte en vriendelijkheid in de regering". Bart Tommelein wenst zijn opvolgster ook "heel veel succes".

Nieuwe burgemeester

Sofie Vandeweerd, de huidige eerste schepen in Dilsen-Stokkem, vervangt Peeters vanaf vandaag als burgemeester.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!