KIES19 Limburg: Wie zijn de stemmenkanonnen en wie is er (niet) verkozen

maandag 27 mei 2019 - 10:33
Chris Janssens, Zuhal Demir en Wouter Beke
Vlaams Belang is ook in Limburg de grote winnaar van de verkiezingen. De N-VA verliest fors, maar blijft de grootste partij. CD&V verliest, maar minder dan in de rest van Vlaanderen. Open VLD en SP.A gaan er licht op achteruit. Groen wint een beetje, terwijl de uiterst linkse partij PVDA voor het eerst de kiesdrempel haalt.

Federale verkiezingen

De N-VA blijft de grootste partij, ondanks het forse verlies. Dat zie je ook aan de voorkeurstemmen. Zuhal Demir voert de lijst aan, voor Wouter Beke en Meryame Kitir. De opgang van het Vlaams Belang is te merken aan het aantal naamstemmen voor Annick Ponthier, zij staat vierde.

 

Top 10 voorkeurstemmen Kamer (kieskring Limburg)

 

1             Zuhal Demir                     N-VA                        61.444 

2             Wouter Beke                    CD&V                      46.940 

3             Meryame Kitir                  SP.A                         31.816                

4             Annick Ponthier               Vlaams Belang        27.492 

5             Patrick Dewael                Open VLD                25.070 

6             Raf Terwingen                 CD&V                      19.841 

7             Nele Lijnen                      Open VLD               15.193 

8             Wouter Raskin                 N-VA                       14.734 

9             Frieda Gijbels                  N-VA                       14.722 

10           Huub Broers                    N-VA                       14.609 

Verkozenen

Vlaams Belang stuurt maar liefst drie Limburgse verkozenen naar de Kamer. Ze maken dus een forse comeback, want de vorige keer hadden ze geen enkele verkozene in Limburg. Ze hebben er nu exact evenveel als de N-VA. Die partij verliest maar liefst twee zetels. CD&V verliest een zitje en komt uit op 2 verkozenen, net zoals SP.A. Open VLD verliest ook een zetel en eindigt met 1 verkozene. Bij Groen hebben ze een primeur. Voor het eerst slagen zij erin een Limburgse verkozene te hebben in de kamer.

Vlaams Belang vaardigt lijsttrekker Annick Ponthier af. De Bilzerse kopvrouw krijgt het gezelschap van Frank Troosters, die ook al in de Hasseltse gemeenteraad zit. Het rijtje wordt aangevuld met Erik Gilissen uit Beringen.

Bij de N-VA was Zuhal Demir de leading lady, maar Limburg volgt de nationale trend. Ondanks haar groot aantal voorkeurstemmen slaagde ze er niet in om N-VA te behoeden voor verlies. Ze kunnen wel met drie naar de Kamer. Demir krijgt het gezelschap van Wouter Raskin en Frieda Gijbels.  

CD&V partijvoorzitter Wouter Beke zit in de hoek waar de klappen vallen. In 'zijn' Leopoldsburg is Vlaams Belang de grootste partij geworden. Hij is als lijsttrekker wel verkozen, samen met nieuwkomer in het parlement Nawal Farih uit Genk.  

SP.A ging met Els Robeyns naar de kiezer. Zij heeft één van de twee zitjes. Het andere is voor Kris Verduyckt uit Lommel. Hij moest de leemte uit Noord-Limburg invullen, nadat voormalig kopstuk Peter Vanvelthoven aangaf niet meer op te komen.

Bij Open VLD kunnen ze niet tevreden zijn. Ze blijven maar met 1 Limburgse verkozene in de Kamer. Die rol is weggelegd voor een oude rot uit Tongeren: Patrick Dewael. Groen mag wel een bescheiden feestje vieren, want voor het eerst slagen ze erin om een verkozene te hebben in Limburg. Barbara Creemers uit As was relatief onbekend als lijsttrekker, maar ze scoorde wel goed en dus mag ze naar Brussel.

Verliezers

CD&V krijgt klappen en Raf Terwingen deelt in de malaise. Hij verliest zijn kamerzetel, ondanks bijna 20.000 voorkeurstemmen. Bij Open VLD is Nele Lijnen het kind van de rekening. Haar tweede plaats op de lijst leverde zo'n 15.000 stemmen op, maar toch raakte ze niet opnieuw verkozen.

Vlaamse verkiezingen

Steven Vandeput van N-VA kreeg de meeste voorkeurstemmen achter zijn naam: 41.426, dat zijn er zo'n 200 meer dan in 2014, toen Vandeput op de lijst voor de Kamer stond. Lode Ceyssens is de tweede meest populaire politicus op de Vlaamse lijst. De burgemeester van Oudsbregen behaalde als lijsttrekker voor CD&V 35.658 voorkeurstemmen, bijna 10.000 meer dan vijf jaar geleden. De top 3 wordt vervolledigd met Chris Janssens van Vlaams Belang. Hij kreeg 29.725 stemmen achter zijn naam. Meer dan drie keer zoveel als vijf jaar geleden. Toen haalde hij 8.362 stemmen.

 

Top 10 voorkeurstemmen Vlaams Parlement (kieskring Limburg)

 

1             Steven Vandeput               N-VA                     41.426                

2             Lode Ceyssens                  CD&V                   35.658 

3             Chris Janssens                  Vlaams Belang     29.725 

4             Jo Vandeurzen                  CD&V                    24.717                

5             Lydia Peeters                    Open VLD               23.728                

6             Jan Peumans                    N-VA                      23.069                

7             Els Robeyns                      SP.A                       21.394                

8             Karolien Grosemans         N-VA                     17.264 

9             Vera Jans                          CD&V                   15.866                

10          Marino Keulen                    Open VLD              14.418                

Verkozenen

16 Limburgers zullen onze provincie vertegenwoordigen in het Vlaams parlement: 4 N-VA'ers, 3 Vlaams Belangers, 3 CD&V'ers, 2 SP.A'ers, 2 Open VLD'ers en 1 PVDA'er en 1 Groen-politicus. Vlaams Belang krijgt er dus ineens twee zetels bij. N-VA en CD&V verliezen elk één zetel. SP.A, Open VLD en Groen hebben evenveel zetels als vijf jaar geleden. PVDA slaagt er voor het eerst in een zetel te bemachtigen.  

Vlaams Belang stuurt Chris Janssens opnieuw naar het Vlaams Parlement. De partij mag ook Rosemarij Beckers uit Sint-Truiden en Leo Pieters uit Maaseik als nieuwelingen sturen.

Voor N-VA gaat Steven Vandeput, de burgemeester van Hasselt, naar het Vlaams Parlement. Ook Karolien Grosemans uit Herk-de-Stad en Jos Lantmeters uit Genk zijn herverkozen. Jan Peumans gaat niet zetelen, daardoor kan opvolger Katja Verheyen voor N-VA zetelen. 

CD&V vaardigt Lode Ceyssens uit Oudsbergen af. Vera Jans uit Lanaken is herverkozen. Opvolger Jo Brouns uit Kinrooi gaat naar het Vlaams parlement, want Jo Vandeurzen behaalde meer voorkeurstemmen, maar zal zijn zitje niet opnemen. 

SP.A stuurt opnieuw Els Robeyns naar het Vlaams Parlement. Ook voormalig gedeputeerde Ludwig Vandenhove uit Sint-Truiden is verkozen.

Bij Open VLD zijn voormalig minister van Energie Lydia Peeters uit Dilsen-Stokkem en burgemeester Marino Keulen uit Lanaken verkozen.

Voor Groen mag Johan Danen opnieuw naar het Vlaams Parlement. 

PVDA haalt voor het eerst een zetel binnen en die is voor Kim De Witte uit Hasselt.

Verliezers

N-VA verliest 1 zetel en daardoor valt Jelle Engelbosch uit Sint-Truiden uit de boot. Bij CD&V verliest An Christiaens uit Tongeren haar zitje in het Vlaams Parlement.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!