KIES19: Analyse van de kiesresultaten door professor Johan Ackaert

maandag 27 mei 2019 - 12:34
Jasmien Leboy
Johan Ackaert, professor aan de Universiteit Hasselt
Foto: Radio 2
De kiezer heeft gesproken. De tendens is erg duidelijk. Het Vlaams Belang is de grote winnaar. Johan Ackaert, professor aan de Universiteit Hasselt, kwam de kiesresultaten in onze studio toelichten.

Volgens professor Ackaert kan je moeilijk zeggen dat de kiezers één signaal hebben gegeven. “Er zijn heel wat signalen uitgestuurd. We hebben een polarisering aan de twee kanten gekend. Het Vlaams Belang is er spectaculair op vooruit gegaan, maar aan de andere kant zien we ook dat de PVDA voor het eerst in de twee parlementen komt. Ik denk dat er verschillende lagen in dat verhaal zitten."

Onverwachte intensiteit

Veel mensen hadden de vooruitgang van het Vlaams Belang wel zien aankomen, maar de intensiteit van die vooruitgang is helemaal onverwacht. “We zien dat het Vlaams Belang de rol van N-VA heeft overgenomen", vertelt Ackaert. "De N-VA heeft zich de voorbije jaren eigenlijk op het terrein van het Vlaams Belang bewogen. Er is een wetmatigheid in de politieke wetenschap die zegt dat de kiezers liever voor het origineel kiezen dan voor de kopie en rond kwesties als migratie is dat gebeurd." Ook in 1991 werd het Vlaams Blok zwaar onderschat in de peilingen. De partij boekte toen zijn eerste grote winst en de verkiezingsdag werd later zwarte zondag genoemd.

Huidige coalitie voortzetten

Volgens professor Ackaert kunnen we aannemen dat het grootste stuk van de winst van het Vlaams Belang van N-VA komt. "Maar ik denk ook dat partijen als Open VLD en CD&V kiezers zijn kwijtgespeeld aan het Vlaams Belang. Dat is bij de verkiezingen in 2014 ook gebeurd, maar dan in de richting van de N-VA. Het heeft zich dus naar een andere speler aan de extreemrechtse zijde verplaatst.” De bal ligt nu in het kamp van N-VA. "Zij kunnen nu kiezen met wie ze het bed de komende jaren zullen delen", zegt Ackaert. "In theorie kan de huidige coalitie op het Vlaamse niveau worden voortgezet, maar we gaan eerst moeten kijken wat er op het Vlaamse niveau gebeurt."

Confederalisme

“Wat mensen in de richting van het Vlaams Belang bewogen heeft, heeft allicht zeer weinig te maken met onze communautaire verhoudingen", vertelt Ackaert. Bij de vorige verkiezingen waren er aan de beide kanten van de taalgrens geen vragen in de richting van het confederalisme. "Als je binnen Vlaanderen gaat vergelijken, zie je trouwens ook belangrijke verschillen tussen de regio's. In Limburg doen partijen als CD&V en SP.A het bijvoorbeeld beter dan in andere regio's. Splits de boel op en alles komt wel in orde is een simpele redenering waar ik toch voor wil waarschuwen."

Sociaal ongewenst

Ook bij academisch onderzoek naar het kiesgedrag wordt het aantal mensen dat finaal op het Vlaams Belang gestemd heeft altijd onderschat. "Mensen geven blijkbaar niet zo graag toe dat ze overwegen om op die partij te stemmen, omdat het eigenlijk sociaal ongewenst en een vorm van politiek afwijkend gedrag is”, besluit Ackaert. "We zien ook dat het Vlaams Belang sterk heeft ingezet op sociale media, maar verder onderzoek moet uitwijzen of ze daarmee meer jongere kiezers hebben bereikt."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!