"Festivals in Brustem? Natuur volledig vernield!"

vrijdag 30 november 2018 - 11:34
Martijn Donné
Foto: Radio 2
De gemeente Sint-Truiden wil van de oude militaire basis en het vliegveld in Brustem een evenemententerrein maken. Daar zou plaats zijn voor grote festivals. Natuurpunt Limburg en ook heel wat buurtbewoners zijn absoluut tegen dat idee, en verzamelden zich aan het terrein om hun bezwaren te uiten.

Zo'n 100.000 bezoekers per jaar en een festival vergelijkbaar in grootte met Rock Werchter en Pukkelpop, dat wil de gemeente realiseren op de oude militaire basis in Brustem. Natuurpunt, de Limburgse milieukoepel en een aantal buurtbewoners gaan bezwaar indienen bij de gemeente tegen die plannen. Op het domein liggen namelijk zeldzame graslanden, en de bewoners vrezen voor overlast.

Steenweg verzadigd

Het terrein ligt vlakbij de Luikersteenweg. "Verkeer is mijn grootste bekommernis", zegt een buurtbewoner. "Ik vrees dat het in de deelgemeenten rond Sint-Truiden helemaal vast zal zitten. De steenweg is nu al verzadigd. En ook weken voor en na een festival zal er zeker veel transport en overlast zijn. " (lees verder onder de foto)

Vernielde natuur

Een ander heikel punt voor de bewoners is de rust en natuur die volgens sommigen verloren gaat. "Mijn man en ik zijn hier 35 jaar geleden komen wonen voor de rust. We zijn bang dat dat nu gaat verdwijnen. De mensen van Kerkom waar ik woon, hebben hier geen behoefte aan." Ook een natuurliefhebber uit de streek maakt zich zorgen. "Hier zitten verschillende soorten vogels, herten, dassen, vossen, wezels,... dat wordt allemaal vernield."

Toeristische trekpleister

Een Truienaar vraagt zich dan weer af wat zo'n evenemententerrein de stad zal opbrenen. "Het is niet dat bezoekers hun friet of snack in de stad gaan halen. Dat wordt allemaal ter plaatse verkocht. En vlakbij ligt een oud kasteel met mooie wandelwegen. Dat zijn toeristische trekpleisters maar dat wordt misschien volledig vernield."

Tegenstanders van de plannen hebben nog tot 19 december om hun bezwaar in te dienen bij de gemeente. Of de plannen doorgaan, wordt daarna beslist. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!