Er zit geld in de Maasvallei

woensdag 12 december 2018 - 17:53
Emilie Pieters
Foto: Radio 2
Het Rivierpark Maasland is niet alleen een mooie plek om te vertoeven. Het natuurgebied is ook op economisch vlak erg belangrijk. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Hasselt.

Natuur is ook economie. Volgens verschillende studies zouden natuurgebieden op wereldschaal jaarlijks zo’n 600 miljard euro opbrengen. Voor het eerst is er ook zo’n onderzoek gedaan over het Rivierpark Maasland in de Maasvallei. Dr. Sylvie Daniels van de universiteit van Hasselt berekende de economische impact van enkele landschapsingrepen tussen 2016 en 2018. “Uit haar onderzoek bleek dat er op twee jaar tijd ongeveer 24,5 miljoen euro winst gemaakt kon worden in de vallei,” verkondigt projectleider Lambert Schoenmakers.

Minder overstromingen

Onder andere extra bomen en een goed waterwinningssysteem zorgen voor een economisch voordeel. De CO2-omzet is zo namelijk hoger dan bij landbouwgebieden, wat voor extra certificaten en premies zorgt. Ook het feit dat zuiverder water minder nabehandeling nodig heeft, is een besparing. Opvallend is echter de winst die gehaald wordt uit de maatregelen om overstromingen te voorkomen. “Door rivieren ruimte te geven, creëer je een natuurlijke buffer en worden ze veiliger. Dat betekent minder overstromingen en dus ook minder schade,” verklaart Schoenmakers, “Overstromingsschade is een grote kost, waar we nu zo’n 4,2 miljoen op besparen.”

Toerisme is onmisbaar

De grootste winst komt echter uit toerisme. Het rivierpark investeerde in de aantrekkelijkheid van de Maasvallei “We hebben nieuwe wandelpaden aangelegd en fietsroutes uitgestippeld. Dit zou ons ten opzichte van 1997 20 tot 27 miljoen euro extra per jaar opleveren,” aldus Schoenmakers. “Voor ons werken de ingrepen dus.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!