De UHasselt wordt 46 jaar en wij vieren mee

dinsdag 28 mei 2019 - 13:53
Hanne De Tant
Foto: Radio 2
De Universiteit Hasselt is jarig en dat moet gevierd worden. Tijdens de live-uitzending van Radio 2 Limburg zetten verschillende mensen de universiteit in de kijker.

Vandaag vierde de Universiteit Hasselt haar Dies Natalis, haar geboortedag. Dit jaar wordt de universiteit namelijk 46 jaar oud. Tijd dus voor eredoctoraten, een symposium, livemuziek en veel ijsjes.

Togastoet

Ook de togastoet was onderdeel van de festiviteiten. Daarbij lopen de professoren in een lange toga over de campus, voorafgegaan door de pedel. "Ik had het voorrecht om vandaag de pedel te zijn", vertelt Johan Schoofs. "Oorspronkelijk was de pedel de man die de studenten inschreef en de punten bijhield. Vandaag is het iemand die voorafgaat in de togastoet bij de academische openingszitting en bij de Dies Natalis, met een toga aan en een mooie pedelstaf natuurlijk." De togastoet is een traditie die de UHasselt samen met haar studenten in ere wil houden. Ze nemen het ook heel serieus, want presentator Mathijs mocht niet met de pedelstaf gaan lopen. Enkel de pedel mag deze dragen.

Eredoctoraten

Bij de Dies Natalis worden er altijd eredoctoraten uitgedeeld. Vandaag werden er drie mensen in de bloemetjes gezet voor hun academische verdiensten. Stefan Devoldere, decaan van de faculteit Architectuur en kunst, droeg als promotor Patricia Moore voor. "Zij is een pionier op het domein van inclusief ontwerpen", zegt Stefan Devoldere. "Dat betekent het ontwerpen van gebruiksvoorwerpen, gebouwen en publieke ruimtes die door iedereen begrepen kunnen worden. Ontwerpen voor iedereen dus. In het begin van zo'n ontwerpproces moet je rekening houden met de noden en capaciteiten van elk individu. Patricia heeft dit heel speciaal aangepakt. Toen ze 26 jaar oud was, is ze gedurende vier jaar door de Verenigde Staten en Canada getrokken, vermomd als een oud vrouwtje van 80 jaar. Ze droeg protheses en had soms 'slecht zicht' om aan den lijve te ondervinden hoe het was om als bejaarde door het leven te gaan. Dit onderzoek heeft het idee van inclusief ontwerpen op de kaart gezet. In mijn ogen was zij dus de ideale kandidaat om voor te dragen voor een eredoctoraat."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!