Bezorgdheid bij kaarsenfabriek Spaas: “Brexit is hoe dan ook slecht voor ons”

donderdag 13 december 2018 - 10:55
Fabrizio Simone
Foto: Radio 2
Bij kaarsenfabriek Spaas volgen ze het nieuws over de Brexit op de voet. Gisteren kreeg de Britse premier Theresa May nog het vertrouwen van haar conservatieve partij. Ze kan dus aanblijven als premier en de Brexit verder realiseren. “Een Brexit is hoe dan ook een slechte zaak voor Spaas”, zegt financieel directeur Gert Haesevoets.

Bedrijven die exporteren naar het Verenigd Koninkrijk volgen het nieuws over de Brexit van nabij. Voor Spaas in Hamont-Achel is dat niet anders. Het bedrijf exporteert kaarsen naar meer dan 40 landen. Een vijfde van de export gaat naar het Verenigd Koninkrijk. “De nabijheid van die markt is een groot voordeel voor ons”, zegt Haesevoets. “Het was destijds ook strategische keuze om voor dat land te kiezen omdat er daar nog geen kaarsfabriek was.”

Devaluatie en invoerrechten

Gisteren kreeg premier May nog het vertrouwen van haar partij. Ze liet weten premier te zullen blijven en verder te doen met wat ze bezig is: het realiseren van de Brexit. “Na het referendum over de Brexit in 2016 is de Britse Pond van de ene dag op de andere met 12% gedevalueerd”, zegt hij. “Dat betekent ook dat onze winstmarge gedaald is. Daar hebben we ons gedeeltelijk voor kunnen indekken. Maar uiteindelijk moesten we terug onderhandelen met onze klanten en de verkoopprijzen verhogen.”

Toch heerst er nog grote onduidelijkheid over de Brexit. “Dat gaat dan vooral over de wetgeving rond invoerrechten”, zegt Haesevoets. “Vandaag duurt het 8 tot 12 uur om onze kaarsen in het Verenigd Koninkrijk te krijgen. Maar dat zou binnenkort maar liefst 72 uur kunnen zijn.”

Toekomst

Bij Spaas zitten ze niet te wachten op een harde Brexit. Ze willen het Verenigd Koninkrijk niet links laten liggen, want de vraag naar kaarsen is er nog steeds. Maar ze gaan wel op zoek naar een nieuwe markt. “Wij kijken nu veel actiever naar de Duitse en Franse markt”, eindigt Haesevoets.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!