Armoedeverenigingen doen samenaankoop basisproducten

donderdag 13 december 2018 - 18:19
Marc Lens
foto : radio 2
De Limburgse Sint-Vincentiusverenigingen gaan een samenaankoop organiseren voor basisvoeding. Ze willen zo de prijs drukken voor bijvoorbeeld de aankoop van melk, confituur en doperwten.

De armoedeverenigingen in ons land kampen al een tijdje met een tekort aan basisproducten. Er is wat misgelopen met de aanbesteding door de federale overheid terwijl ons land wel Europees geld krijgt voor de aankoop van basisproducten. Daardoor moeten voedselbanken en armoedeverenigingen enkele maanden zelf overbruggen. De bevoegde federale minister heeft intussen meer geld uitgetrokken. Voor Limburg gaat het om 10.000 euro, maar dat is veel te weinig.

4000 liter melk per maand

Voor de armoedeverenigingen zit er niets anders op dan zelf producten aan te kopen. Er zijn wel bedrijven die hulp bieden en er zijn ook inzamelacties, zoals bij KRC Genk, maar dat volstaat niet om de vraag naar basisproducten te kunnen beantwoorden. "In Genk alleen al verdelen we 4000 liter melk per maand", zegt Guido Vandenbrouck van de plaatselijke Sint-Vincentiusvereniging. Hij is verantwoordelijk voor de voedselbedeling in Genk waar maandelijks 900 gezinnen langskomen. Op die manier worden 2600 mensen geholpen. "Eigenlijk hebben we in Genk alleen al recht op 55.000 liter melk, maar door de problemen moeten dat nu zelf aanvullen."

160 ton voedsel per jaar

De Sint-Vincentiusvereniging heeft nu offertes gevraagd voor melk, maar ook voor aardbeienconfituur, chocopasta, gepelde tomaten en doperwten. Alle afdelingen gaan de komende dagen na wat ze nodig hebben en tekenen dan mee in op de samenaankoop.  Guido Vandebrouck heeft het aantal mensen dat beroep doet op de voedselbedeling de laatste jaren sterk zien toenemen. Vooral eenoudergezinnen hebben het moeilijk. "De cijfers spreken voor zich, we verdelen in Genk momenteel 160 ton voedsel per jaar."

 

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!