Sinterklaas komt uit Italië, niet uit Spanje!

woensdag 9 mei 2018 - 10:00
In de Italiaanse havenstad Bari, in Puglia, is het elk jaar groot feest op 9 mei. Dan wordt Sinterklaas (San Nicola) herdacht, of op zijn minst, zijn aankomst in Italië.

Van Turkije naar Italië

De Sint, geboren als Nicolaas, was in de vierde eeuw de bisschop van de plaats Myra in Turkije. Daar werd hij ook heilig verklaard. Na zijn dood kreeg hij een graf in Turkije. Rond het jaar 1000 werden zijn relieken door Italiaanse kooplieden naar Bari gebracht om hem te 'beschermen' tegen de oprukkende islam. In Bari werd vervolgens speciaal een kerk gebouwd ter ere van San Nicola.

Groot feest tot op zee

Op 9 mei wordt een groot standbeeld van de heilige uit de kerk gehaald en door de stad gedragen. Uiteindelijk gaat het standbeeld aan boord van een boot voor een tochtje op zee. 's Avonds wachten duizenden mensen op de blijde herintrede van San Nicola.

Laten we dus zingen, zie ginds komt de stoomboot uit Bari weer aan!

Karel Buellens, leraar Italiaans

Wat heeft Sinterklaas dan met Spanje te maken?

Niemand weet echt met zekerheid waarvan de link met Spanje komt. Sommigen opperen dat Bari een tijd in Spaanse handen is geweest en dat het daarmee te maken heeft, volgens anderen kwam de beïnvloeding dan weer uit de tijd van de Spaanse Nederlanden

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!