Help, ik ben gehackt!

donderdag 4 oktober 2018 - 10:48
Op Twitter is Britt plots in een zekere Tanya veranderd. Wat als je zoals Britt van Marsenille plots niet meer op je eigen Twitter-account kan? Of wat als er vanuit jouw account mails worden verstuurd naar al je contacten met de vraag om geld? Had je het kunnen voorkomen?

In oktober organiseert het Centrum voor Cybersecurity België een campagne rond digitale geletterdheid. Met de federal truck reist het CCB de komende maand door heel België om iedereen te informeren over over updates en back-ups. Andries Bomans van het Centrum voor Cybersecurity kwam langs. Hij gaf enkele tips over hoe jij hackers te slim af kan zijn.  

Kies een veilig wachtwoord

Hackers maken gebruik van speciale software waarmee ze makkelijk je wachtwoord kunnen achterhalen. Je kiest dus het best voor een zo lang mogelijk wachtwoord. Voor hackers duurt het dan te lang om de juiste combinatie te vinden. Hoe langer hoe beter dus!

Updates

Updates zijn erg belangrijk. Een update van je gsm of computer betekent dat je een beter beveiligde versie van je software installeert. In oudere versies kunnen kleine gaatjes zitten die hackers kennen. Via deze gaatjes kunnen ze sneller in je computer binnen geraken. Door een nieuwe update dicht je die gaatjes waardoor hackers geen kans meer hebben. Negeer updates dus beter niet.

Back-ups

Een back-up is een reservekopie maken van je gegevens, die back-up bewaar je op een veilige plaats. Bijvoorbeeld op een externe harde schijf of in de cloud.

Hackers maken vaak gebruik van een virus waarmee ze je gegevens blokkeren. Soms komt het voor dat ze in ruil voor geld je gegevens dan terug vrijgeven. Maar je kan dit vermijden als je een back-up hebt. Je hoeft de hackers dan geen geld te betalen, omdat je door je back-up toch nog aan je gegevens kan.

Meer tips kan je vinden op de website van Safe on web

Bekijk het volledige gesprek

Loading video...

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!