Belle Perez: "Ik wil een stem zijn voor meisjes in gedwongen prostitutie."

donderdag 29 november 2018 - 11:17
Belle Perez bracht in mei een bezoek aan Brazilië. Ze deed dit samen met de organisatie 'Free a girl', die zich inzet om meisjes uit gedwongen prostitutie te bevrijden. Over deze ervaring schreef ze een boek, 'Tranen'.

Brazilië

'Free a Girl' is werkzaam in Bangladesh, Brazilië, India, Irak, Laos, Nederland, Nepal en Thailand. In mei vertrok ambassadeur Belle Perez mee op inleefreis naar Brazilië, waar veel meisjes gedwongen worden in de prostitutie. "Vanaf het moment dat je daar bent, kruipt het echt wel onder je huid. De eerste twee dagen wist ik niet goed wat er gebeurde, er was zoveel miserie en verdriet," vertelt Belle. 'Free a Girl' richt ook safehouses op. Dat zijn geheime locaties waar meisjes en hun familie ondersteunt worden. Ze krijgen zowel medische als psychische steun. Belle bracht heel wat tijd door in zo'n safehouse. "Je komt daar toe als een vreemde, maar die meisjes leggen gewoon hun hart op de tafel. Je moet heel voorzichtig zijn want ze zijn kwetsbaar maar ik had een klik met hun en ze zagen mij als hun grote zus."

Het verhaal van Esperanza

De eerste twee dagen had Belle haar plek nog niet gevonden en wist ze niet goed wat ze kon betekenen voor 'Free a Girl'. Tot ze het verhaal van Esperanza hoorde. Zij vertelde over hoe ze misbruikt werd door haar eigen opa, terwijl haar moeder in de kamer ernaast zat. "Na dat gesprek wist ik wat ik moest doen. Ik ga een stem zijn voor deze meisjes, want veel mensen doen nog net niet hun handen op hun oren als het over kinderprostitutie gaat. Ik wil voor Vlaanderen een boodschapper zijn."

Ik ga niet verbloemen wat er hier allemaal gebeurt.

Belle Perez

Tranen

Belle schreef haar ervaringen neer in 'Tranen'. Ze stond met haar nieuw boek al op de Boekenbeurs. "Ik weet dat ik een heel delicaat onderwerp aansnijd. Maar ik ben heel dankbaar dat mensen mijn boek lezen," vertelt Belle. "De eerste keer dat ik het zelf las, was ik er ook van aangedaan. Het boek is heel realistisch, niet verbloemd. Het omschrijft hoe het daar echt is." 

Actievoeren

Wanneer Belle terug kwam van haar reis, besloot ze zich vrijwillig te laten opsluiten in een kooi. Dat deed ze om geld in te zamelen voor 'Free a Girl'. "Heel veel meisjes in India worden opgesloten in een kooi. Ze komen er enkel uit om seksueel misbruikt te worden. In Brazilië was het ongeveer dezelfde sfeer. Ze werden niet fysiek opgesloten in kooi, maar zitten wel opgesloten in een verschrikkelijke situatie. Met dat gevoel ben ik dus ook in die kooi gaan zitten." Ze hoopt dan ook dat volgend jaar, tijdens de week van de kinderprostitutie, meer mensen met haar in een kooi willen gaan zitten. Wat ze ook heel zeker weet, is dat dit ambassadeurschap voor het leven is. "Ik blijf mij inzetten!" 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!