Als liefde pijn doet...

dinsdag 20 maart 2018 - 10:35
15 jaar lang heeft de Nederlandse Corine Koole koppels geïnterviewd over thema’s als verliefdheid, verlangen, seks, grote liefde, eeuwige liefde, pijn en trouw.

Haar bevindingen staan in haar boek ’De zeven wetten van de liefde’. De Madammen hadden het over één concreet thema:  liefdesverdriet. 

Wat is de definitie van liefdesverdriet?  

"Een goede definitie van zou kunnen zijn dat je volledig kapot bent van het verliezen van het object liefde. Dat je niet meer kan slapen of eten. Dat je in sommige gevallen soms 10 kilo afvalt of zelfs meer. Het kan ervoor zorgen dat je bijna in een soort depressie valt. Dat is nu uiteraard wel de extreme vorm. Maar het gebeurt wel."  

Kan je liefdesverdriet vergelijken met een vorm van rouwen? 

Ja, want je neemt afscheid van een geliefde en van een heel leven. Je moet opnieuw de kracht vinden om een heel nieuw leven op te bouwen. 

Bij de meeste vrouwen overheerst het gevoel van bedrogen te zijn. Ze komen er vaak achter dat die partners al een tijd lang iemand anders ernaast hebben en dat ze het niet wisten. 

Als er geen derde in het spel is, is liefdesverdriet over het algemeen minder pijnlijk.

Grijpen mannen sneller naar een nieuwe relatie dan vrouwen? 

Klopt niet. Mannen kunnen net zo goed en jarenlang rouwen zoals vrouwen dat soms doen. Het is echt niet zo dat mannen sneller hun liefdesverdriet verwerken en zo maar iemand anders nemen. Het verwerkingsproces bij mannen en vrouwen gaat dus gelijk op! 

Andere factoren spelen een rol, denk aan een eigen inkomen. Economische onafhankelijkheid helpt om het verlies te verwerken. 

Een nieuwe partner zoeken is trouwens geen prioriteit. Zorg er eerst voor dat je er weer bovenop komt. Dat wil niet zeggen dat je geen leuke contacten kan zoeken. Het is niet omdat je best niet meteen een nieuwe partner neemt, dat er geen andere optie is. Er zijn nog vele grijsvarianten. Friends with benefits bijvoorbeeld. 

Datingsites en online apps zoals Tinder kunnen helpen. Afspreken kan altijd en het hoeft niet op een nieuwe relatie of seks uit te draaien. Een paar leuke, gezellige momenten kunnen helpen bij liefdesverdriet. 

Kan je liefdesverdriet voorkomen? 

Zorg dat je je eigen leven hebt. Laat je niet meeslapen door jouw man. Zorg voor een eigen inkomen, zorg dat je zelfstandig bent. 

Wees bewust van de "risico's". Het kan ervoor zorgen dat je je minder overrompeld, verrast of kapot voelt als het dan effectief ook gebeurd. 

Laat je niet helemaal opslorpen door je gezin. Neem tijd voor jezelf. Geef elkaar de ruimte. Blijf nieuwsgierig. Ontwikkel je verder. Ga als vrouw eens sporten, doe yoga of boek een reis met vriendinnen. 

 

Het is de kunst om naast die relatie ook een eigen leven te blijven leiden.

Corine Koole

Heb je een eigen leven naast dat van het gezin, dan heb je - als het fout loopt - toch nog heel wat zaken, interesses om op terug te vallen. Vergeet nooit: "Ik ben niet hem, maar we zijn 2 aparte mensen". 

Liefdesverdriet heeft ook voordelen

Het grote voordeel is dat het je aanzet om na te denken over wat je verder wil gaan doen. Elk einde is het begin van iets nieuws. 

Je kan je leven opnieuw vorm geven, dat is een groot voordeel aan het verwerken van liefdesverdriet.  
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!