Welke pureestamper is de beste?

woensdag 7 februari 2018 - 15:42
We hebben allemaal wel één of meerdere pureestampers in huis. Maar heb je er ooit bij stilgestaan dat het model de structuur van je puree bepaalt? De Inspecteur doet een test met 5 verschillende modellen. Hij krijgt hulp van sterrenchef Jan Buytaert.

De top 5 van Jan Buytaert

1. Ikea 'Koncis' - 1.29 euro 

2. Tefal 'Ingenio' - 8.99 euro

3. Brabantia 'profile' - 8.99 euro 

4. Jamie Oliver - 16.99 euro 

5. Ototo 'space masher' - 16.99 euro 

(lees verder onder de foto)

Lekkere puree maak je zo... 

Een goeie puree begint met een lekkere aardappel die geschikt is om te pureren. Over het algemeen zijn aardappelen met een bloemige structuur ideaal. Een Bintje is een mooi voorbeeld. 

  • Kook de aardappelen goed gaar maar laat ze niet té lang koken. Plat gekookte aardappelen smaken flets.
  • Giet de aardappelen goed af! Je moet al het water uit de pot laten lekken.
  • Zet de aardappelen nog even op het warme vuur om het laatste vocht te laten verdampen. 
  • Boter, ei, room, peper, zout en nootmuskaat zijn de klassieke elementen voor puree.
  • Maar: je kan ook al lekkere puree maken met een beetje boter en melk. Het eitje is geen must. 
  • Kies de juiste stamper.
  • Een stamper met fijne gaatjes plet de aardappelen té klein. Dat gaat ten koste van de structuur van je puree of stoemp. 

De industrie stoomt de aardappelen gaar

Puree wordt ook op grote schaal gemaakt in fabrieken. In tegenstelling tot de klassieke huis- tuin- en keukenpuree worden de aardappelen in de fabriek gaar gestoomd. Omdat het over een enorme hoeveelheid aardappelen gaat, is stomen efficiënter.

Je kan thuis dezelfde techniek toepassen. 

De gare aardappelen worden vervolgens door een grote zeef geduwd waar fijne messen onder hangen. Die messen snijden de aardappelen fijn tot puree. Er wordt niet écht geplet, dat maakt de structuur van de aardappelen kapot.

Bij de puree doet de producent nog een beetje boter, melk, peper en zout. Geen ei dus. En meestal ook geen nootmuskaat.

Als de puree klaar is, wordt hij zo snel mogelijk ingevroren. Zo blijft die zeker vers voor verkoop. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!