Vragen over je belastingaangifte?

maandag 11 juni 2018 - 18:15
De aangifte, tijd om je rekenmachine boven te halen
Hier vind je alvast enkele antwoorden!

Callcenter

Op dinsdag 12 juni organiseerde De Inspecteur samen met de FOD Financiën een belasting-callcenter. We zetten enkele vaak gestelde vragen op een rij.

Het callcenter in actie.

Wanneer moet de aangifte binnen zijn?

  • de papieren versie: vrijdag 29 juni 2018
  • via tax-on-web: donderdag 12 juli 2018
  • correcties of aanvullingen op een voorstel van vereenvoudigde aangifte moeten op dezelfde data binnen zijn
  • via een boekhouder: donderdag 25 oktober 2018

Een 'voorstel van vereenvoudigde aangifte', wat nu?

Dit jaar krijgen meer dan 3 miljoen belastingplichtigen een voorstel van vereenvoudigde aangifte Als je niet op het voorstel reageert, word je geacht akkoord te gaan.

Krijg jij zo'n voorstel, check dan goed of er wel rekening werd gehouden met alle elementen die je belastingvoordeel kunnen opleveren: handicap, kind ten laste, uitgaven kinderopvang (ook een scoutskamp bijvoorbeeld), dakisolatie, woonkrediet, enzovoort.

Wel opletten. Zelfs al heeft de fiscus de volledige aangifte vooraf ingevuld, dan ben jij (en jij alleen) ervoor verantwoordelijk. Kijk dus alle bedragen na voor je je akkoord verklaart.

Duwtje in de rug voor alleenstaande ouders?

Alleenstaande ouders (met een inkomen tussen 3.200 en 15.000 euro in 2017) zouden wel eens belastingvoordeel aan hun neus kunnen zien voorbij gaan. Ze moeten namelijk een in vak II verscholen nieuwe code (nr. 1101) aanvinken om recht te kunnen hebben op extra belastingvoordeel.

Het gaat om een extra belastingvrije som die resulteert in een netto-belastingvoordeel van 450 euro. Vanaf 15.000 euro geldt een afbouwregeling en bij een inkomen vanaf 19.000 euro valt het voordeel volledig weg.

Pas op: je mag de code enkel aanvinken als je geen inwonende partner hebt.

En mijn dakisolatie?

De code voor belastingvermindering voor de uitgaven voor dakisolatie staat in Vlaamse aangifte nog steeds vermeld, maar de vermindering mag nog slechts uitzonderlijk aangevraagd worden (ze is eigenlijk afgeschaft in 2017).

Alleen wie de overeenkomst met de aannemer al vóór 2017 heeft gesloten en een voorschot vóór 2017 heeft betaald (en het saldo in 2017), mag de belastingvermindering nog aanvragen.

Ze bedraagt in Vlaanderen 30% van de uitgave, met een maximale belastingvermindering van 3130 euro. Bereken zelf het bedrag van de vermindering (30% van de uitgave) en vermeld dat bedrag in de aangifte.

Sven Pichal bij één van de callcenter-medewerkers.

Nieuw in vak 15: de inkomsten uit deeleconomie.

Wie in 2017 diensten geleverd heeft als particulier aan een andere particulier via een erkend platform, moet die inkomsten aangeven en heeft recht op een gunstige belasting hierop (indien die inkomsten maximaal 5100 euro bedragen).

Het gaat om een belasting van 20% met een forfaitaire kostenaftrek van 50%. In de praktijk betaal je er dus maar 10% belastingen op.

Werkte je met een erkend platform zoals Listminute, flavr, klaariskees of menunextdoor.be, dan krijg je de speciale fiche 281.29 waarop de passende codes vermeld zijn.

Pas op: die inkomsten moet je aangeven in deel 2 van de aangifte. Vraag dat dus tijdig aan.

Andere platformen, zoals Airbnb en Uber, hebben nog steeds geen erkenning aangevraagd. De inkomsten daarvan worden bestempeld als divers inkomen (belast aan 33%) of als beroepsinkomen (aan marginaal tarief, tot 50%)

Klassieke fout: de kosten voor kinderopvang

Vermeld de uitgaven voor kinderopvang niet volledig in je belastingaangifte. De fiscus verwacht dat je zelf een berekening maakt en het bedrag beperkt tot 11,20 euro per dag per kind.

Bijvoorbeeld: betaal je 20 euro per dag per kind, dan mag je toch maar 11,20 euro per dag per kind in de aangifte vermelden.

Je hebt recht op een belastingvermindering van 45% (of tot 75% indien aan de voorwaarden voldaan en nieuwe code 1101 aangekruist is als alleenstaande ouder, zie hoger).

Opvangkosten vanaf de twaalfde verjaardag van het kind mag je niet meer inbrengen.

 

Toch liever een antwoord op maat?

Vind je het antwoord op jouw specifieke vraag maar niet? Dan neem je best eens contact op met de FOD Financiën.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!