Ryanair schrapt mijn vlucht! Wat nu?

dinsdag 3 oktober 2017 - 08:15
Ryanair heeft voor komende winter nog eens heel wat vluchten geschrapt. 400.000 reizigers kregen een mail dat hun vlucht niet doorgaat. Ze krijgen wel een voucher van 40 euro om een nieuwe vlucht te boeken, maar dat verloopt niet altijd vlekkeloos. Wat kan je doen?

Heenvlucht wel, terugvlucht niet: wat zijn de mogelijkheden? 

Stel, je heenvlucht gaat door, je terugvlucht wordt geschrapt. De terugvlucht kan je opnieuw boeken met de voucher van 40 euro. Maar wat als je die terugvlucht niet meer wil doen? Je wil bv op zoek naar een andere maatschappij om terug te vliegen. 
Kan je je heenvlucht behouden en je terugvlucht annuleren? 

'In principe wel' zegt Leen Desmedt van het Europees Centrum voor de Consument. En je kan ook alle passagiers van elkaar loskoppelen. Wil de ene wel nog terugvliegen met Ryanair, en de andere niet, dan moet dat kunnen. Alleen is het niet zeker of het systeem van Ryanair al die mogelijkheden wel voorziet. Maar je hebt er wel recht op. Vind je dus niet alle mogelijkheden, neem dan contact op met de klantendienst van Ryanair. Dat kan in het Nederlands. Helpen ze je niet verder, neem dan contact op met het Europees Centrum voor de Consument. 
 

Hotelkosten terugbetaald? 

Je vlucht wordt geschrapt, en de eerstvolgende vlucht die je kan boeken, is pas een dag later. Kan je de extra kosten terugvorderen van Raynair? 

Ryanair moet in principe zelf een verblijf aanbieden. Doet ze dat niet, dan moet je het vragen. Krijg je geen reactie, dan kan je je kosten die je gemaakt hebt, op Ryanair verhalen. Bewaar dus goed je rekeningen en facturen!

Let op, het gaat enkel om kosten voor accommodatie, transport van en naar de luchthaven, twee telefoongesprekken en eten en drank. Een extra dag verlof, of een extra dag een huurwagen betalen, moet Ryanair niet vergoeden. 

Nog meer tips

Ook hier vind je nog heel wat concrete tips en lees je wat je rechten zijn: 

Vijf stappen als jouw vlucht geschrapt is 

Wat zijn je rechten als passagier? 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!