‘Petit Gervaiskes’ van Albert Heijn winnen de smaaktest

maandag 15 mei 2017 - 11:21
De winnaar: het Mega Smikkeltoetje van Albert Heijn.
Het origineel van Petit Gervais heet intussen Danonino, maar maakt de favorietenrol niet waar bij de 100 proevers.

Top 5

 1. Mega Smikkeltoetje (Vruchtenkwark met slagroom) Albert Heijn – 2,25 euro/kg
 2. Gesuikerde Verse Kaas met Vruchten Carrefour Discount – 2,15 euro/kg
 3. Gesuikerde Verse Kaas Everyday (Colruyt) – 2,13 euro/kg
 4. Danonino (Danone) – 5,11 euro/kg
 5. Verse Kaas met Fruit Delhaize 365 – 2,15 euro/kg

Misschien moeten we een 'petit gervaiske' dus voortaan maar ‘mega smikkeltoetje’ noemen, want Albert Heijn is niet alleen de winnaar op vlak van de prijs.

 

Waar is het fruit?

Dr. Annick Verween vindt de kaasjes van Albert Heijn de beste in alle opzichten.

 • Zo’n Albert Heijn-Smikkeltoetje bevat 79 kcal per potje van 100 g. Alle concurrentie zit hoger: tussen de 93 en de 111 kcal per potje.
 • Ter vergelijking: de smikkeltoetjes van Albert Heijn bevatten ongeveer evenveel calorieën als een potje gesuikerde natuuryoghurt, maar minder suikers.
 • De kaasjes van Albert Heijn bevatten dan ook de minste suiker van de 5 merken: 1,4 klontjes per potje. Bij de concurrentie is dat 2 klontjes of meer.
 • Albert Heijn maakt ook de kaasjes met het meeste fruit: 12%. Bij de anderen is dat maar 6% en bij Danone… nul! Het originele ‘petit gervais’ is dus de enige waar geen echt fruit in zit.
 • Danonino is wel de enige die geen kleurstoffen toevoegt. De andere merken gebruiken wortelsap, zwarte wortelsap, paprika-extract of karmijn-caroteen (inderdaad: de ‘gemalen luisjes’).
 • Carrefour Discount wordt verdienstelijk tweede, maar is in veel opzichten wel het tegenovergestelde van de smikkeltoetjes van Albert Heijn: de meeste calorieën, de meeste suiker en het meeste verzadigde vet. Alleen Everyday bevat in totaal nog meer vetzuren.
 • De kaasjes van Dehaize hebben een even laag caloriegehalte als Albert Heijn, maar scoren slechter op het vlak van verzadigde vetten.

 

Recente ontwikkeling!

Danone liet de redactie kort na de test weten dat ze hun 'Danonino' hebben aangepast. De kaasjes bevatten intussen wel fruit (6,2% aardbei) en 5% minder toegevoegde suiker dan in het vorige recept.


Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!