Mei plasticvrij. Het experiment van de lunchcollega’s is geslaagd!

vrijdag 31 mei 2019 - 14:18
9,5 op 10. Goede punten voor de 20 lunchcollegas van BULK architecten uit Deurne. Ze hebben bijna geen plastic afval meer en ze lunchen bovendien goedkoper: voor 3,5 euro per persoon. Wil jij ook aan de slag met de tips van zero waste coach Anne Drake? We zetten alle tips op een rijtje

Neem altijd je eigen potjes mee in een herbruikbare boodschappentas  

In die potjes kan je je broodbeleg laten verpakken bij de plaatselijke slager of kaashandel, bij de supermarkt aan de verstoog, op de markt of zelfs in de verpakkingsvrije winkels die tegenwoordig heel hip zijn.  
    
Het is in het begin even wennen. Je moet er altijd aan denken wanneer je gaat winkelen om je eigen verpakkingen mee te nemen. Je moet ook even door je schroom heen om in de winkel of op de markt te vragen om het beleg in je eigen potjes te doen. Je zult merken dat het personeel in winkels vaak heel gedienstig is op dat vlak en al gauw kennen ze jou ook als potjesmadam of potjesmeneer.  

De weegschaal kan op tarra gezet worden. Dat betekent dat eerst je potje wordt gewogen, en dan pas de inhoud.  Dus je hoeft niet bang te zijn dat je samen met je kip curry ook het gewicht van je potje gaat betalen.
     
En natuurlijk neem je alles mee naar huis in je eigen herbruikbare tas. Of waarom geen mooie boodschappenmand?  
  
Nog een tip: kies voor een grote bol kaas waar je met een kaasschaaf schijfjes afsnijdt. Zo vermijd je heel wat verpakkingsafval.    

Groenten en fruit zonder plastic

 • In de winkel  of op de markt

Op de markt of in de lokale groenten en fruitwinkel vind je nog vaak groenten en fruit in bulk. Zelfs in de supermarkt is er vaak een bulk aanbod.  Er zijn ook meer en meer verpakkingsvrije winkels.  
Neem je eigen herbruikbare zakken of boodschappenmand mee en doe daar je groenten en fruit in of kies voor  de papieren zakken, composteerbare bioplastic zakken of herbruikbare zakjes die de supermarkten aanbieden.  

 • Hoevewinkels en plukboerderijen  

 In de hoevewinkel koop je vers fruit en seizoensgroenten die recht van het veld komen.
Bij de plukboerderijen ga je nog een stapje verder. Je neemt een abonnement en oogst je groenten zelf. Verser kan niet. Een komkommer die je zelf vers oogst hoef je niet in plastic te verpakken om langer te bewaren. Als hij op is ga je gewoon een nieuwe plukken.   

 • Boeren en buren of voedselteams  

 Boeren en buren en voedselteams leveren groenten en fruitpakketten op een centraal punt in je stad of dorp. Ze zijn afkomstig van de boeren in de buurt. Vaak kun je ook andere hoeveproducten bestellen, zoals melk, kaas, vlees of zelfs brood.   

 • Kies voor lokale seizoensgroenten en fruit   

Als je kiest voor lokale groenten en fruit van het seizoen bespaar je niet alleen op plastic, maar ook op voedselkilometers. Vaak zijn geïmporteerde groenten en fruit verpakt om een langere bewaartijd te verzekeren. Ze zijn vervoerd in vrachtwagens, in boten of met vliegtuigen en hebben dus al heel wat CO2 uitstoot op hun kerfstok staan. Dus kies geen voorverpakte boontjes uit Kenia of asperges uit Peru in de winter, maar eet ze als ze bij ons in de buurt op het veld groeien.    
 
Hier vind je een handige seizoenskalender 

 

Shoppen zonder plastic verpakkingen in de supermarkt blijft een uitdaging 

 • Zuivel  

Voorverpakte kaas, melk, yoghurt, het overgrote deel zit in plastic verpakt. Er bestaat ook kaas in papier of karton verpakt, maar de keuze is klein. Bij melk en yoghurt kun je kiezen voor glazen verpakkingen of bijvoorbeeld voor brikpakken.    

 • Confituur, choco en honing  

Confituur zit bijna altijd in glas verpakt. Bij choco moet je opletten: soms lijkt een potje van glas te zijn, maar is het toch plastic.  Honing zit vaak in plastic knijpflessen, maar de keuze aan glazen potjes is groter.   

 • Brood  

Ook in de supermarkt is er, naast het voorverpakte brood in plastic zakken, vaak brood in papieren zakken.   

 • Sausjes 

De lunchcollega’s houden van sausjes:  ketchup en mayonaise kunnen niet ontbreken op hun lunchtafel. In plaats van voor plastic knijpflessen kiezen ze nu voor glazen  bokalen of flessen.

 • Dranken 

Water, frisdranken en fruitsap zitten vaak in plastic flessen met dan nog eens een folie errond per zes flessen. Dat zorgt voor veel plastic verpakking. De lunchcollega’s kiezen voor kraantjeswater, zo besparen ze heel veel plastic. Frisdranken en fruitsap laten ze links liggen. Glas, brikpakken of blikjes zijn daar mogelijke alternatieven voor plastic.        

 • Koekjes en chocolade  

Het is heel moeilijk om zoetigheden te vinden zonder plasticverpakking. Bij koekjes is dat onbegonnen werk, vaak zijn ze zelfs individueel of per twee verpakt. De lunchcollega’s kiezen voor speculaas, in een kartonnen doosje, met maar een beetje plastic. De koekjes zelf bakken misschien?
De lunchcollega’s vinden wel chocolade zonder plastic. In een papieren verpakking met aluminiumfolie.            

 • Gerookte zalm?  

Gerookte zalm zit altijd in plastic verpakt. Daarom kiezen de lunchcollega’s voor haring in een glazen pot of voor een blikje vis. Geen zalm meer op hun lunchtafel. Jammer.   

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!