Koop van de week: vrijdag 22 december

donderdag 21 december 2017 - 15:08
Wat is deze week vers, volop voorradig en voordelig?

Groente: pastinaak en pompoen

Deze twee groenten zijn op dit moment top én je kan er veel kanten mee uit. Dat maakt ze geschikt als groente in je kerstmaaltijd!
 
Pastinaak is al lang geen vergeten groente meer. De knol ligt ondertussen al een paar jaar in grote aantallen in de winkel. Pastinaak heeft een zoetige smaak die perfect past bij vis- of vleesgerechten. Ook Pastinaaksoep met peterselie en een scheutje room is heerlijk. Je kan pastinaak de pastinaak ook in kleine schijfjes snijden en bakken in de oven zodat je pastinaak chips krijgt. Daar zal iedereen van smullen!
 
De pompoenen liggen ook in alle soorten en maten in de winkel en het is een toffe groente om mee te koken. De knal oranje kleur fleurt je feestmaaltijd meteen op! Pompoen kan je grillen in de oven maar je kan er ook puree mee maken om te serveren bij wild. Je kan ook een dipsaus maken van pompoen. Die staat mooi naast je pastinaak chips!

Fruit: kanzi appel, migo peer, conference peer

De Belgische appelen en peren misstaan niet op je feesttafel! Je kan ze gebruiken in warme gerechten. Gestoofde appelen en peren zijn heerlijk bij wild. Maar je kan er ook heerlijke desserten mee maken. Een appel en peren crumble met een bolletje ijs is absoluut een aanrader en het is niet moeilijk.  
 

Vis: tong en kabeljauwhaas

De visprijzen stijgen traditioneel in de aanloop naar 25 december. Er is de voorbije dagen geen enkele vissoort gezakt in prijs! Gelukkig blijven sommige prijzen wel stabiel.
 
Tong is en blijft een goeie keuze. Visboer Charles raadt de vis al een aantal weken aan en dat is nu niet anders. De kwaliteit is goed en de prijs valt mee. Zeetong meunière is altijd een topper, ook met Kerst.
 
Er mag vanaf 2018 trouwens veel meer tong gevangen worden, tot 25%. De Europese visquota worden opgetrokken omdat het visbestand de voorbije jaren goed aangegroeid is.
 
Ook de zalmprijs valt vandaag mee.  En dat is goed nieuws want de vis doet het nog altijd goed op onze feesttafel.
 
Een andere vis waarvan de prijs stabiel blijft, is de kabeljauwhaas. Visboer Charles is er lovend over. “Kabeljauwhaas is een fantastische vis! Je schuift die in z’n geheel in de oven en je hebt een zalige kerstmaaltijd.” En de prijs valt goed mee. Nu toch nog. Charles verwacht dat de vis begin januari een pak duurder wordt. De vis komt uit Scandinavië en daar ligt de visvangst tussen Kerst en nieuwjaar stil. De aanvoer begin januari is dan ook heel beperkt.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!