Hoe gezond is ‘skyr’ echt?

woensdag 13 juni 2018 - 08:00
Heel wat belgen maken dezer dagen kennis met skyr.
Het is een echte IJslandse superfood als we de producenten mogen geloven. Is skyr echt zo'n wondermiddel, of horen we vooral marketingpraat?

Proeft als...

  • Mensen die voor het eerst skyr proeven denken spontaan aan platte kaas, petit suisse-kaasjes of yoghurt, maar dan nét iets anders.
  • Skyr is eveneens een melkproduct. Er gaat gemiddeld 3 keer meer melk in als basisgrondstof dan bij yoghurt.
  • Het is gemaakt met een andere soort bacteriecultuur, en die zorgt voor een heel ander eindresultaat.

 

“Arm aan vetten”

  • Het belangrijkste verschil met andere melkproducten is volgens Annick Verween het vetgehalte: dat is bijzonder laag.
  • Yoghurt bevat ongeveer 1 gram vet per 100 gram. Volle of Griekse yoghurt zelfs 8 tot 10% vet.
  • Bij skyr is dat amper 0 tot 0,2 procent, afhankelijk van het merk.
  • Het voordeel van skyr is dat je toch die dikke, romige structuur hebt. Maar het bevat daarom niet per se veel minder calorieën dan gewone yoghurt.

 

En een pak andere claims

  • De claim ‘weinig suiker’ vindt Verween ergens wel terecht, “maar natuuryoghurt en platte kaas bevatten ook weinig suiker.”
  • Bovendien is er tegenwoordig ook skyr met fruit of een smaakje, en daar zit zeker wél suiker in. En nog niet zo weinig ook.
  • Op de verpakking staat soms ook ‘low carb’, en dat klopt ook wel. Maar sommige soorten platte kaas bevatten nog minder koolhydraten.
  • Skyr zou ook ‘de best mogelijke proteïnen voor spierontwikkeling en –herstel’ bevatten. De vraag is alleen: heb je al die eiwitten wel nodig?
  • Volgens de Hoge Gezondheidsraad bestaat onze energiebehoefte maar voor 10% uit proteïnen. Topsporters moeten er meer eten, maar gewone stervelingen die af en toe een beetje aan sport doen, hebben die extra eiwitten eigenlijk niet nodig.
  • Het is wel een feit dat skyr heel wat positieve eigenschappen in één potje verenigt, maar laat je niet inpakken door de marketing.
  • Eet het niet voor de proteïnen of omdat het nu plots heel hip is. Eet skyr vooral omdat het weinig of geen vet bevat – dat is de allergrootste troef.

 

"IJslands glorie"

  • IJsland claimt de ‘enige echte’ skyr te maken, met bacteriën die nog teruggaan tot de tijd van de vikingen.
  • Voor je lijf maakt het volgens Annick Verween echter niet zo veel uit waar skyr vandaan komt.
  • "Er is wel een subtiel smaakverschil", vindt tv-kok Dagny-Ros Asmundsdottir. Als IJslandse vindt zij de skyr uit haar geboorteland logischerwijs de lekkerste.
  • Toch wil ze haar favoriet niet opdringen: "Proef eens enkele verschillende merken en koop daarna gewoon de skyr die jij de lekkerste vindt. Maakt niet uit of die nu IJslands is of niet."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!