Een ijsje zonder koeienmelk!

maandag 2 juli 2018 - 06:46
Deze zomer duikt Inspecteur Sven iedere maandagochtend de supermarkt in, op zoek naar nieuwe zomerproducten en zomerse smaken. En dan kunnen ijsjes niet ontbreken uiteraard.

Het eerste zomerproduct dat hij in zijn winkelkar legt en test is Alpro ijs op basis van soja. Het merk Alpro ken je waarschijnlijk van tal van andere sojaproducten. Het ijs is 100 % plantaardig, dus zonder koeienmelk. Het heeft 30% procent minder suiker en 30 % minder verzadigde vetten staat op de verpakking. Alpro brengt een vanillesmaak op de markt, eentje met kokosnoot en een derde met hazelnoot-chocolade.

Ik schotelde mijn proevers de Alpro Vanille voor en die waren enthousiast. Lekker klonk het in koor, een beetje anders van smaak wel en minder romig, maar dat stoorde hen niet.

Volledig plantaardig

Ook voedingsdeskundige Annick Verween is een hele zomer van de partij om een extra woordje uitleg te geven bij de nieuwe producten die Sven in de supermarkt vindt. Het grootste verschil met het gekende roomijs is duidelijk dat dit Alpro-ijs volledig plantaardig is. Geen koeienmelk dus waardoor dit ijs ook perfect geschikt is voor lactose-intolerante of veganmensen. "En geen koeien nodig wil ook zeggen dat het goed is voor het milieu, al ligt soja ondertussen ook onder vuur omdat het niet echt van dicht bij ons komt.", zegt Annick Verween er nog bij. Alpro laat wel weten dat ze vooral met Europese sojabonen werken, het aandeel niet-Europese sojabonen dat ze verwerken komt vooral uit Canada. En die laten we op de meest milieuvriendelijke manier naar hier transporteren, klinkt het bij het bedrijf!

Flink wat kilocalorieën!

Soja is gekend voor een laag gehalte aan verzadigde vetten en een hoog eiwitgehalte, en dat zie je ook op het etiket: 1,6 gram verzadigde vetten in 2 bolletjes Alpro-ijs tegenover 4,3 gram bij 'gewoon' vanille-roomijs. Ondanks deze cijfers heeft het Alpro-ijs bizar genoeg toch meer kilocalorieën als je het berekent voor 2 bolletjes: 113 kcal voor soja-ijs tegenover gemiddeld 99 kcal bij 'gewoon' roomijs. Al speelt de densiteit toch ook een rol. De dichtere textuur van het Alpro-ijs zal je sneller een vol gevoel geven, zodat de kans bestaat dat je er minder van eet en je zo uiteindelijk toch minder kilocalorieën binnen speelt.

Nog opvallend is het hoog vezelgehalte. Bij Alpro 6,7 gram ten opzichte van 0,3 bij roomijs. Maar dat is positief en daardoor kan je het misschien 'gezonder' noemen dan roomijs.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!