Dienstencheques binnenkort 1 jaar geldig

woensdag 12 december 2018 - 08:20
dienstencheques sodexo
Is het jou ook al overkomen? Je wil je poetshulp betalen maar je papieren dienstencheques zijn vervallen. Dienstencheques zijn maar 8 maanden geldig maar in het voorjaar zal dat veranderen.

Na 8 maanden ben je je geld kwijt.  

Dienstencheques zijn 8 maanden geldig. En die 8 maanden vliegen voorbij. Annelies, een luisteraar van de Inspecteur kan ervan meespreken. Zij liet 13 dienstencheques vervallen. Een dienstencheque kost 9 euro, dus ze is 117 euro kwijt.  


En ze is niet de enige. Het afgelopen jaar zijn er ongeveer een half miljoen dienstencheques vervallen, goed voor een bedrag van 4,5 miljoen euro.  Dat geld gaat niet naar de uitgiftemaatschappij Sodexo , zoals veel mensen denken, maar het verdwijnt in de schatkist.   


Dat is heel veel geld en een half miljoen vervallen cheques is immens veel, maar elk jaar worden er 84 miljoen dienstencheques uitgereikt voor 1,9 miljard euro. De meeste mensen laten ze dus niet vervallen.       
 

Binnenkort zijn dienstencheques 1 jaar geldig.    


Vlaams Minister van werk Philippe Muyters belooft om vanaf het voorjaar dienstencheques één jaar geldig te maken.  Een precieze datum voor de wijziging staat nog niet vast. Dat geldt niet voor je oude dienstencheques, dus hou de vervaldatum goed in de gaten. 


Op langere termijn denkt de Minister aan een volledig nieuw systeem, waarbij je pas achteraf betaalt voor de bewezen diensten. Dan is het probleem van de vervaldatum volledig van de baan.  
 

Dienstencheques: een uniek systeem  


Het systeem van de dienstencheques is een Belgische uitvinding en uniek in de wereld.  Zelf betaal je 9 euro per dienstencheque, de overheid past nog ongeveer 13 euro bij zodat ze 22 euro waard zijn. Bovendien kun je ze inbrengen bij je belastingaangifte.  

Er zijn 180 000 werknemers tewerkgesteld via dienstencheques, 97 procent zijn dames.  Het systeem werkt heel goed, het is een Belgisch succesverhaal.  
 

Help, mijn dienstencheques zijn bijna vervallen. Kan ik ze inruilen?     


Ja, een dienstencheque die nog niet vervallen is, kan je laten inwisselen.  
 
Voor elektronische dienstencheques is dit gratis, als je een papieren dienstencheque inwisselt tegen een elektronische is dat ook gratis.  

Enkel de inwisseling van papieren dienstencheques tegen andere papieren dienstencheques kost 50 eurocent per cheque. Dat bedrag dient om de manuele administratie van inwisseling, vernietiging en het herdrukken te dekken.   

Een goede reden om over te schakelen naar elektronische dienstencheques.   


 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!