Autogordel te kort!

vrijdag 9 februari 2018 - 08:30
Voor Chris is het een dagelijkse frustratie. De autogordels in zijn wagen zijn te kort! Niet voor zichzelf maar sinds hij een babyzitje moet installeren in zijn auto heeft hij er last van. Voorlopig klemt hij het zitje tussen de passagierszetel of tilt hij het op om de gordel er rond te krijgen. Allebei niet de beste oplossingen. Hoe komt het dat de gordels tekort komen en ben je als bestuurder hoe dan ook verantwoordelijk?

Wat als er iets gebeurt. Is Chris zijn bezorgdheid terecht? Ligt de verantwoordelijkheid altijd bij jouw als bestuurder of ouder? Ik vrees dat dat inderdaad het geval is. Stef WIllems van Vias Institute, centrum voor verkeersveiligheid, bevestigt dat. 

Je bent als bestuurder steeds verantwoordelijk voor de veiligheid van je kind. Een kinderzitje installeren doe je dus best deftig! 

Stef Willems - Vias Institute

 

Je gordel moet willen meewerken om dat zitje goed te installeren natuurlijk. Daarom is de lengte van je gordel belangrijk. Stef duidt ook aan dat de lengte niet wettelijk bepaald is. Enkel de breedte van een gordel is wettelijk bepaald na veiligheidstesten (minimum 4,5 cm). 

Sven doet de test!

Na een test bij mijn eigen model (Mazda 3-deurs) en bij heel wat modellen op het autosalon lijkt het erop dat de lengte van de gordels bij iedere auto verschilt. Volgens auto-installateur Marc Pecqueur is dat heel normaal. De modellen die goed worden verkocht in Amerika hebben doorgaans langere gordels. De standaarden voor de Amerikaanse kopers liggen anders dan hier. De gemiddelde Amerikaan heeft wat meer ruimte nodig (lees: steviger gebouwd, de mens niet de auto). Bij een model dat populair is op Europese bodem zal de gordel meestal wat minder lang zijn. Toch is een langere gordel daarom niet beter.

Een langere gordel beschermt je minder goed bij een botsing omdat er meer ruimte is om uit te rekken. Bij een kortere gordel word je steviger tegen de rugsteun geduwd.

Marc Pecqueur - Lector autotechnologie


Andere opties

GOEDGEKEURD ALTERNATIEF

  • ISOFIX-systeem: dit systeem zit rechtstreeks gelast aan je chassis. Door middel van ijzeren haken onder aan het zitvlak van je zetel maak je het kinder- of babyzitje vast. Let op! Je zitje moet een aangepast onderstel hebben hiervoor, ieder merk/model heeft tegenwoordig deze optie. Hetzelfde geldt voor je wagen. Bij een nieuwe wagen kun je het isofix-systeem nemen als optie dus vraag hier zeker naar. Het is (nog) niet verplicht dus verwacht niet dat het automatisch geïnstalleerd is!

AFGEKEURD ALTERNATIEF

  • een GORDELVERLENGER:  je vindt deze hulpstukken makkelijk online voor ongeveer €30. Toch zijn deze verlengstukken niet veilig omdat ze niet gehomologeerd zijn. Voor een kinderzitje is het dus zeker niet aangeraden en zal je alsnog verantwoordelijk gesteld worden in geval van een ongeval.

Sowieso neem je best je tijd om je kinder- of babyzitje goed te installeren welk systeem je ook gebruikt. 

En niet vergeten...

Voorzichtig op de baan hé!

Devon Macharis - callboy

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!