57 toegankelijke bus en tramlijnen en een overzichtswebsite rond toegankelijk openbaar vervoer

maandag 3 december 2018 - 08:15
toegankelijke lijn cor
3 december is dag van de gehandicapte en precies vandaag lanceert De Lijn nog 52 extra meer mobiele lijnen, naast de 5 die vorig jaar al gelanceerd zijn als proefproject. Daarnaast geeft een nieuwe website een overzicht van al het toegankelijk openbaar vervoer.

57 meer mobiele lijnen zonder reservatie 

Tot voor kort moesten rolstoelgebruikers hun bus- of tramrit op voorhand reserveren. Maar op de 57 meer mobiele lijnen is dat niet meer nodig.

Er is gekozen voor een aantal erg drukke lijnen, verspreid over de 5 provincies. Op lange termijn zal de reservatieplicht overal wegvallen, maar zover zijn we nog lang niet. 
 

Toegankelijke bussen en trams   


De nieuwe voertuigen hebben een lage vloer en een oprijluikje zodat rolstoelgebruikers makkelijk kunnen binnenrijden, nadat de bestuurder het luikje naar beneden geklapt heeft.

In de voertuigen is een aangepaste plaats voorzien. Met een speciale drukknop met rolstoelikoontje kan de passagier aangeven dat hij wil afstappen. Er is  een communicatieknop, die ook nuttig is voor blinden en slechtzienden.

De meeste trams en bussen van De Lijn zijn nu al toegankelijk, ook die op gewone lijnen.  

toegankelijke lijn Gent

Toegankelijke haltes 

Op elke meer mobiele lijn zijn er deel van de haltes toegankelijk. Ikoontjes aan de halteborden geven aan of de halte toegankelijk is voor een rolstoelgebruiker zonder of met begeleiding of voor blinden. De haltes zijn verhoogd, voorzien van een hellend vlak en van blindegeleidetegels.

Het is een immens werk om alle haltes in Vlaanderen aan te passen. Het zijn er 35.000. De meeste haltes in het beheer van De Lijn zijn ondertussen aangepast, maar het overgrote deel van de haltes is in beheer van de steden en gemeenten of de overheid. 

Op de routeplanner van De Lijn vind je terug welke haltes toegankelijk zijn. 

toegankelijke lijn Gent haltebord

Website met alle info over toegankelijk openbaar vervoer

Het is behoorlijk ingewikkeld om je reisweg uit te stippelen en eventueel te reserveren: De Lijn, NMBS, MIVB, Tec, zeker in Brussel moet je verschillende websites raadplegen.

De federale overheidsdienst mobiliteit heeft al die informatie verzameld en overzichtelijk samengebracht op deze website.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!