1 dag Parshippen kost soms al honderden euro’s

maandag 10 december 2018 - 08:00
Lees goed de voorwaarden voor je je inschrijft voor datingsite Parship. Je kunt binnen de 14 dagen je lidmaatschap opzeggen, maar je krijgt dan vaak al een gepeperde rekening.

Herroepingsrecht: ja, maar...

Word je lid van Parship? Dan heb je 14 dagen de tijd om je terug uit te schrijven. Dat moet zo van de wet.

De datingsite mag van diezelfde wet ook een zogenaamde waardecompensatie aanrekenen: een schadevergoeding voor de dagen waarop je hun diensten gebruikt hebt. En precies daar zit de angel.

 • De grondslag voor de berekening van de waardecompensatie is namelijk niet de duur van het gekozen contract, maar het aantal tot stand gekomen contacten met andere leden.
 • Parship garandeert namelijk een aantal contacten tijdens de looptijd van je contract. Word je bijvoorbeeld lid voor 1 jaar, dan garandeert de site je dat je met 7 mensen contact zal hebben.
 • Een contact hoeft niet veel voor te stellen: zodra er sprake is van een bericht en een tegenbericht (zelfs een eenvoudige smiley), beschouwt Parship het als een contact.

Dus, surf je op de eerste dag van je lidmaatschap wat rond op de site en verstuur je wat berichtjes naar mensen die je interesseren? En sturen die een glimlach terug, of maken ze hun foto zichtbaar? Tja, dan had je met elk van hen technisch gezien een geslaagd contact.

 

Dure zaak

En dat zorgt voor onaangename verrassingen.. Een klant kreeg bijvoorbeeld deze gepeperde rekening toen hij na amper 1 dag zijn lidmaatschap wou herroepen:

 • Prijs van het lidmaatschap: € 447,75 (24 maanden)
 • Aantal gegarandeerde contacten: 10
 • Waarvan tot stand gekomen: 8
 • Waardecompensatie: € 335,81

Had de klant dat op voorhand geweten, dan was hij misschien nooit het betalende lidmaatschap aangegaan. Eén verstuurde smiley kostte hem bijna 42 euro…

 

‘Perfect legaal’

Parship begrijpt de verzuchtingen van de ontevreden klanten, maar zegt dat er niets illegaals aan de hand is.

De site wijst er ook op dat klanten in de loop van het inschrijvingsproces 5 keer gewezen worden op de voorwaarden van het herroepingsrecht. Omdat het nog duidelijker kan, engageert Parship zich om de tekst op enkele plaatsen nog duidelijker op te stellen.

Het bedrijf wijst er op dat de waardecompensatie begrensd is op 3/4 van de totale prijs van het lidmaatschap.

Kom je tijdens de hele looptijd van je contract niet aan het aantal gegarandeerde contacten, dan verlengt de site je contract kosteloos.

 

Systeem blijft

Aan de berekeningswijze zelf wil Parship niets veranderen. En dat is een doorn in het oog van het Europees Centrum voor de Consument, want daar komen al sinds 2014 regelmatig klachten binnen over de werkwijze.

Het stoort het ECC dat er met twee maten en gewichten gewerkt wordt: het lidgeld is afhankelijk van de duur van het lidmaatschap (6 maanden, 1 jaar of 2 jaar). De berekening van de waardecompensatie gebeurt dan weer op basis van het aantal tot stand gekomen contacten.

In Nederland zijn de diensten van Parship identiek, maar daar is de waardecompensatie transparanter en ligt ze ook vast. Het bedrag kan tot 5 keer lager liggen dan bij ons.

 

Iets tegen te doen?

Wil je graag lid worden maar de eventuele schade beperken? Dan geven we je graag wat tips.

 • Haal eerst zo veel mogelijk uit het gratis lidmaatschap. Leer de site en haar werkwijze kennen. Bekijk de filmpjes en zoek uit of de werkwijze in de lijn ligt van jouw verwachtingen.
 • Neem een kort contract. Hoe langer de contractduur, hoe voordeliger de prijs per dag. Maar ook hoe hoger het lidgeld waarop de eventuele waardecompensatie wordt berekend. Je houdt dat bedrag dus best zo laag mogelijk.
 • Het ECC raadt consumenten aan om niet te betalen met overschrijving. Je kiest volgens hen beter voor betaalvormen waarbij je je geld kan recupereren, zoals credit card, PayPal.
 • Als je je bedrag terug ontvangt, zal je wel een brief krijgen van een incassobureau.
 • Een consument die gegronde redenen heeft om het bedrag te betwisten en dat gemotiveerd uitlegt in een email aan het incassobureau, mag niet verder lastiggevallen worden door dat incassobureau.
 • Pas op: Parship kan wel nog dagvaarden, maar zal de rechter dan wel moeten overtuigen van zijn standpunt.
 • Hier vind je een voorbeeldbrief aan een incassobureau.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!