Sir Ringo

woensdag 21 maart 2018 - 12:12
Ringo Starr
De vierde Beatle is geridderd.

Hij heeft er lang moeten op wachten. Gisteren kreeg de 77-jarige Ringo Starr een lintje van de Britse prins William en werd daarmee tot ridder geslagen tijdens een plechtigheid op Buckingham Palace.
Voortaan mag je hem met Sir Ringo Starr aanspreken.
"Dit betekent veel voor mij", vertelt Ringo aan de BBC. "Dit is een erkenning voor de dingen die we hebben gedaan. Ik ben echt blij om dit te aanvaarden."

Sir Paul

Paul McCartney werd 21 jaar geleden al geridderd.
53 jaar geleden kregen The Beatles in hun glorieperiode 53 jaar het lintje van de 'Orde van het Britse Rijk'. Wat tot veel protest leidde. Verschillende bezitters, met name oud-militairen, stuurden toen hun onderscheiding uit protest terug naar de koningin.

 

Sirs

In Engeland is er ondertussen een indrukwekkend lijstje aangelegd met muzikale ridders.  

Sir Elton John is in december 1997 tot ridder geslagen, vier maanden na het overlijden van Prinses Diana.
Wegens zijn verdiensten voor de muziek en liefdadigheid kreeg Rod Stewart ook het zwaard op zijn schouders.
Cliff Richard was in 1995 de eerste popartiest die sir voor zijn naam mocht zetten.  Hij werd geridderd voor zijn liefdadigheid.
In 2006 kreeg Tom Jones uit Wales het eervolle lintje.
Als een Beatle zich Sir mag noemen, dan ook een Rolling Stone. Mick Jagger werd in 2003 tot ridder geslagen door Prins Charles. Zijn moeder kon er niet bij zijn wegens een knie-operatie.
Prins Charles mocht ook in 2006 het zwaard hanteren bij Van Morrison.

Dame

Shirley Bassey was in 2000 de eerste zangeres die de ridderorde ontving. Omdat vrouwen niet de titel van 'knight' kunnen krijgen, worden ze 'dame' genoemd.

Wel ridder, geen sir

Bob Geldof was de eerste popartiest die geridderd werd. Vanwege zijn inspanningen voor Live Aid in 1986. Aangezien hij echter geen Brits staatsburger is, mag hij de titel Sir niet voeren. Dat geldt ook voor Bono van U2 die in 2007 geridderd werd. 

Geweigerd

David Bowie heeft 2 maal geweigerd om geridderd te worden. Hij kon zich echt niet inbeelden waarom hij daarvoor in aanmerking zou gekomen zijn.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!