Reisadvies in de 1000 Klassiekers

donderdag 13 december 2018 - 12:00
De 1000 Klassiekers zijn altijd een beetje reizen. Naar populaire bestemmingen als ‘New York, New York’, ‘San Francisco’ of ‘Waterloo’. Maar ook naar minder bekende of voor de hand liggende plekken. Onze reisleider Jan Delvaux geeft advies.
Jan Delvaux

FRANK BOEIJEN GROEP - Kronenburg Park

"Kronenburg Park" is een liedje over prostitutie dat is geïnspireerd door het wel en wee in het Kronenburgerpark in de Nederlandse stad Nijmegen.

BOUDEWIJN DE GROOT – Het land van Maas en Waal

Een gebied vol natuurschoon in de Nederlandse provincie Gelderland. Het wordt omsloten door twee rivieren: de Maas en de Waal.

ENYA - Orinoco flow

De Orinoco in de titel verwijst naar de Orinoco Studios in Londen waar het nummer is opgenomen. De referentie naar de gelijknamige rivier in Venezuela is onduidelijk.

ARETHA FRANKLIN - Spanish Harlem

Spanish Harlem is een wijk in New York waar heel wat latino’s wonen.  

JIMMY FREY - Saragossa

Saragossa is de vijfde grootste stad van Spanje.

PETER GABRIEL - Solsbury Hill

Little Solsbury Hill is een heuvel in Somerset, een graafschap in het zuidwesten van Engeland. "Solsbury Hill" was de eerste solosingle van Gabriel na zijn vertrek bij Genesis. Naar eigen zeggen gaat het nummer over dingen achter je laten om iets anders en beters in de plaats te krijgen.

STAN GETZ & ASTRUD GILBERTO - The girl from Ipanema

Ipanema is een wijk van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro die vermaard is om haar prachtige hagelwitte strand.

JULIO IGLESIAS - Un canto a Galicia

"Un canto a Galicia" is een ode aan Galicië, een autonome Spaanse regio in het noordwesten van het Iberisch Schiereiland. De hoofdstad is Santiago de Compostella. Iglesias zingt het nummer in het Galicisch. Hij is zelf Madrileen. Maar zijn vader was afkomstig uit Ourense, een stad in Galicië.

GERRY RAFFERTY - Baker Street

Baker Street is een straat in de Londense wijk Marylebone die genoemd is naar William Baker, de man die ze heeft laten aanleggen. Baker Street is bekend als de woonplaats van detective Sherlock Holmes.

MICHEL SARDOU - Le lacs du Connemara

Connemara ligt in het dunbevolkte graafschap Galway in het wilde westen van Ierland. De heuvelachtige, groene streek telt meer dan 1.000 meren.

LEO SAYER - Orchard Road

Orchard Road is de naam van een beroemde winkelstraat in Singapore. Het lied verwijst echter naar Churchfield Road in Londen. Daar woonde de ex-vrouw van Leo Sayer. De tekst is gebaseerd op een lang nachtelijk telefoongesprek waarin hij haar er - tevergeefs - van probeert te overtuigen om hun relatie een nieuwe kans te geven.

IKE & TINA TURNER – Nutbush city limits

Nutbush is de gemeente in de Amerikaanse staat Tennessee waar in 1939 ene Anna Mae Bullock geboren wordt. In 1973 maakt ze er onder haar artiestennaam Tina Turner een nummer over. De weg tussen Nutbush en het naburige Brownsville wordt in 2002 omgedoopt tot Tina Turner Highway.

WINGS - Mull of Kintyre

Een lofzang op Kintyre, een schiereiland in het westen van Schotland. Paul McCartney koopt er in 1966 een kleine boerderij. High Park Farm moet een tegenwicht worden voor het wilde leven in Londen. In 1977 schrijft de voormalige Beatle een lied over zijn buitenverblijf. "Mull of Kintyre" is ook opgenomen in de boerderij. De doedelzakspelers uit het nabijgelegen Campbeltown zijn prominente gasten op de plaat.

HET ZESDE METAAL – Ploegsteert

Ploegsteert ligt in de provincie Henegouwen. Het is de plek waar wielrenner Frank Vandenbroucke is opgegroeid en waar hij ook ligt begraven. Zijn levensverhaal is de rode draad van het nummer van Het Zesde Metaal

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!